Hlavní obsah

Ve Washingtonu vyjedou české tramvaje

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První tři tramvaje českého výrobce Inekon Group vyjedou v sobotu do ulic amerického hlavního města Washington D. C. Tramvaje tu jezdily naposledy před víc než půl stoletím.

Foto: Inekon Group

Tramvaj Inekon Group ve Washingtonu

Článek

Tramvaje čekaly kvůli průtahům při dostavbě tratí na svou premiéru již od roku 2007. Dodávka tramvají byla součástí kontraktu v hodnotě 30 miliónů dolarů (737 miliónů korun), v rámci kterého dodal Inekon Group své vozy také do dalších amerických měst – Portlandu a Seattlu.

„Zahájení provozu ve Washingtonu D. C. je pro nás stejně dobrou zprávou jako nedávné otevření nové tratě se sedmi našimi tramvajemi v Seattlu,“  řekl ředitel Inekon Group Josef Hušek.

Soupravy pro Washington D. C. byly vyrobeny již v roce 2007. Směřovat měly na trať Anacostia Line, která však nebyla dostavěna.

Podobné jako v Ostravě a Olomouci

V roce 2009byly převezeny do USA a oficiálně předal zákazníkovi – společnosti WMATA. Od té doby byly ale vozy opět zakonzervovány. Mezitím byla ve Washington D. C. dokončena trať na H Street a Benning Road, kde budou vozy nakonec jezdit.

Tramvaje vycházejí z modelu 12-TRIO, upraveným podle požadavků amerických norem.

„Tímto typem tramvají cestují i obyvatelé dvou moravských metropolí – Ostravy a Olomouce,“ dodal  Hušek.

V hlavním městě USA dosud byla městská hromadná doprava zajišťována pouze soupravami metra a autobusy. Změnit by to měly právě nízkopodlažní tramvaje. Plány Washingtonu počítají celkem s osmi linkami o celkové délce tratí šedesáti kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda Transportation má za sebou rekordní rok

Strojírenské skupině Škoda Transportation loni vzrostl čistý zisk na 2,27 miliardy korun, což je o 30 procent víc, než v roce 2013. Největší výrobce vlaků,...

Výběr článků

Načítám