Hlavní obsah

Ve spotřebě alkoholu Česko kleslo na čtvrté místo na světě

Česko je čtvrté na světě ve spotřebě alkoholu. Kleslo tak o dvě místa. Vyplývá to z aktuálních údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Žebříčku vévodí Litva, následuje Rakousko a Francie. Sousední Německo skončilo desáté, Polsko dvanácté a Slovensko patnácté.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Spotřeba alkoholu

Článek

Zatímco v Česku na osobu připadne ročně 11,6 litru čistého alkoholu, v první Litvě jde o 12,3 litru, ve druhém Rakousku o 11,8 litru a ve třetí Francii o 11,7 litru.

Sousední Německo se umístilo na desáté příčce se spotřebou 10,9 litru čistého alkoholu na osobu ročně. Polsko skončilo dvanácté s 10,6 litru, Slovensko patnácté s 9,7 litru.

Data z Ruska byla zpochybněna

Rusko, které je svými problémy s alkoholismem proslulé, zaujalo oficiálně sedmou příčku. Ministerstvo zdravotnictví navíc ohlásilo pokles smrtelných otrav alkoholem mezi lety 2003 a 2017 o 70 procent.

Rusko po osmi letech obnoví záchytky, všichni jsou pro

Zahraniční

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že spotřeba lihovin v Rusku během posledních 15 let klesla o 43 procent. Statistiky ale nezahrnují nelegální trh. Ten roste i kvůli pravidelnému zdražování lihovin v obchodech vlivem zvyšování daní.

Expert Vadim Drobiz, který trh s alkoholem sleduje dlouhodobě, odhaduje reálný pokles spotřeby alkoholu v Rusku na pět, nejvýše deset procent. „Alkohol v legálním prodeji je s přihlédnutím k rozdílné úrovni příjmů pětkrát dražší než na západě Evropy. Proto desítky milionů Rusů pijí vodku z nelegální výroby, podomácku vyráběnou samohonku či náhražky obsahující líh,” upozornil.

Babišova vláda chce zdražit alkohol. Pije se moc a platy prý rychle rostou

Ekonomika

Na úplném konci žebříčku skončila převážně muslimská Indonésie (0,3 litru), za Tureckem (1,4 litru), Izraelem (2,6 litru), Indií (3,0 litru) a Kostarikou (3,8 litru).

Česko čeká zdražení

V Česku lihoviny od příštího roku zřejmě podraží kvůli vyšší spotřební dani. Vládní návrh minulý týden schválila Poslanecká sněmovna, je ale pravděpodobné, že ho ještě vrátí Senát.

V případě půllitrové lahve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin už dříve uvedla, že v takovém případě zdraží láhev o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.

Reklama

Související články

Varování: Desetina žen nezřízeně pije

Desetina Češek pije alkohol způsobem, který může ohrozit jejich zdraví. A polovina těch léčených má závislost i na jiné droze nebo lécích.

Výběr článků

Načítám