Hlavní obsah

Ve Francii protesty neutichají, lety z Česka jsou omezeny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Dalším dnem pokračují ve Francii 24hodinové masivní protesty proti vládní důchodové reformě. Země proto už v pondělí požádala jednotlivé letecké společnosti, aby až o 50 procent seškrtaly veškeré lety. Z toho důvodu zrušily i dva lety České aerolinie (ČSA) a dva lety Travel Service.

Článek

„V souvislosti se zítřejší ohlášenou generální stávkou ve Francii byly České aerolinie nuceny zrušit úterní let OK 760 z Prahy do Paříže i navazující zpáteční let OK 761,“ uvedla pro Novinky tisková mluvčí Českých aerolinií (ČSA) Hana Hejsková.

Podobně i úterní ranní let společnosti Travel Service QS 1034 z Prahy do Paříže a zpáteční let QS 1035 z Paříže do Prahy byl zrušen. Večerní let by se měl již uskutečnit podle plánu.

Všechny ostatní spoje do Paříže a Štrasburku se budou ČSA snažit vypravit podle platného letového řádu, je ale nutné počítat s dílčími zpožděními. Ty se kromě letů do Francie týkají i spojů do Španělska, Madridu a Barcelony, které přelétávají francouzské území, a využívají tak služeb francouzského řízení letového provozu.

„Situace se může vyvíjet, České aerolinie samozřejmě dění ve Francii pečlivě sledují a provoz budou přizpůsobovat aktuálnímu vývoji,“ doplnila Hejsková s tím, že cestující ze zrušeného spoje do Paříže jsou bezplatně překnihováváni na následující lety. Tam, kde to bude provozně možné, nasadí společnost letouny s větší sedačkovou kapacitou.

Problémy s palivem nehrozí

Váznoucí zásobování s palivem na francouzských letištích ČSA podle Hejskové zásadně neovlivňuje. „České aerolinie se snaží zachovat v maximální míře pravidelnost svých letů z Francie, proto si letouny společnosti směřující do francouzských destinací nechávají natankovat palivo i na zpáteční let již před odletem z Prahy,“ informovala Hejsková.

Nejvíce zasaženo má být pařížské letiště Orly. Podle Úřadu pro civilní letectví DGAC se má právě tam počet letů snížit o zmíněných 50 procent. Na všech ostatních letištích má být počet letů snížen o 30 procent.

Celostátní několikadenní stávka už narušila značnou část francouzské ekonomiky včetně zásobování čerpacích stanic. Vyhrocená je situace ve všech 12 francouzských rafineriích, v pondělí zahájili protestní akci i řidiči nákladních vozů.

Cíl stávky: odložení hlasování o návrhu reformy

Stávky v úterý opět naruší železniční a další dopravu. Už v pondělí na trať nevyjela polovina vlaků TGV. V úterý na železnici vyjede jen 60 procent vysokorychlostních vlaků TGV. Mezinárodní vlaková spojení mají fungovat téměř normálně směrem do Německa a Švýcarska, omezené spojení bude s Itálií a na jiných destinacích spojení zajištěno nebude vůbec. Pokračovat v protestech mají středoškoláci, nejspíš se přidají další školy, úřady a podniky. V ulicích měst se očekávají miliony lidí.

Podle odborů se v úterý kromě stávek uskuteční 266 demonstrací po celé Francii. Minulé úterý se odborářům podařilo dosáhnout rekordní účasti na manifestacích. Podle úřadů vyšlo do ulic 1,2 miliónu lidí, podle odborů to byly tři milióny. V sobotu demonstrovalo podle úřadů 850 000 lidí, odbory ale hovořily o třech miliónech.

Podle odborů za podpory levicové opozice bude mobilizace tak velká, že přiměje Senát, aby odložil hlasování o návrhu reformy. Senátoři chtěli hlasovat ve středu, ale vzhledem k dosud neprojednaným 500 dodatkům to bude nejspíš možné až ve čtvrtek večer, uvádí agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám