Hlavní obsah

V Turecku staví tříkilometrový visutý most přes průliv Dardanely

Novinky, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko

Spojení evropské a asijské části Turecka zajistí na severozápadě země most Canakkale poblíž stejnojmenného města. S celkovou délkou 3563 metrů se stane nejdelším visutým mostem na světě se středním rozpětím, zároveň zaujme čtvrtou příčku mezi nejvyššími mosty světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turecku roste nejdelší visutý most na světě se středním rozpětímVideo: Reuters

 
Článek

Nový most cestujícím výrazně ušetří čas při dojíždění. Doposud cesta průlivem Dardanely, kde bude most vybudován, trvala zhruba 35 minut lodí. Po dostavbě mostu by měla cesta zabrat přibližně šest minut a výrazně ulehčit dopravní situaci.

Kromě dopravy bude ale most figurovat také jako symbol Turecka, od konstrukce v barvách národní vlajky až po samotný název mostu.

„Most s přízviskem nejdelšího mostu na světě bude symbolickou dekorací průlivu jako připomínka našeho vítězství v bitvě o Gallipoli roku 1915,“ uvedl již dříve prezident Turecka Recep Erdogan. V zemi je totiž tato bitva známá jako bitva o Canakkale.

Stavba mostu by měla být dokončena v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám