Hlavní obsah

V Rusku příští rok výrazně zdraží vodka

Moskva

Půllitrová láhev vodky bude v ruských obchodech od Nového roku stát nejméně 170 rublů (asi 107 korun) místo dosavadních 125 (79 korun). Prudce zvýšit minimální cenu vodky a dalších lihovin, jako jsou ruské koňaky a brandy, navrhuje regulační úřad, jehož návrhy dosud vláda vždy vyslyšela. Tisk tak bere zdražení o rekordních 36 procent jako hotovou věc.

Foto: Profimedia.cz

V Rusku by měla výrazně podražit vodka.

Článek

Největší zdražení vodky v dosavadní krátké historii minimálních cen lihovin v Rusku se vysvětluje zvýšením spotřební daně z lihu. Ta se od Nového roku zvýší o třetinu a následující rok o další čtvrtinu.

Výrobci předpokládají, že zdražení povede k prořídnutí sortimentu značek nejlacinější vodky, na kterou připadá asi 45 procent trhu legální vodky. Experti se přou, zda kvůli dražší vodce chudší Rusové přesedlají na podomácku pálenou samohonku, anebo tento přestup už dávno uskutečnili, a tak se nynějších zákazníků prudké zvýšení minimální ceny až tak nedotkne.

Mýcení za Gorbačova

Zdražování vodky bylo původně zavedeno jako součást kampaně Kremlu proti přílišnému pijáctví a proti nelegální výrobě vodky. Na rozdíl od sovětského vůdce Michaila Gorbačova, který se v polovině 80. let snažil vymýtit alkoholismus zákazy i ničením vinic, se nynější kampaň opírá hlavně o ekonomické nástroje.

Minimální cenu za vodku úřady zavedly k 1. lednu 2010, cokoli s nižší cenou je nelegální, a tedy postižitelné. Současně úřady zkracují dobu, kdy a kde se smí alkohol prodávat, vyhlašují zákaz nočního prodeje a podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám