Hlavní obsah

V Praze má vyrůst nová bytová čtvrť za 13 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě stávajícího skladového areálu Westpoint v Praze 6 plánuje postavit developer Central Group městskou čtvrt se zhruba 2200 byty. Firma investuje 13 miliard korun, informovala v úterý.

Foto: Central Group

Návrh nové rezidenční čtvrti Westpoint

Článek

V lokalitě mají vyrůst bytové bloky domů vysoké nejvýše osm podlaží, většina zástavby počítá se čtyř a šestipatrovými domy. Vedle bytů tu bude prostor pro obchody, restaurace a kavárny i velký veřejný prostor s centrálním náměstím.  Autorem návrhu podoby budoucí čtvrti je architekt Jakub Cigler. Celkové investiční náklady jsou odhadovány na 13 miliard korun a stavět by se mělo začít v roce 2023.

Nyní je na tomto pozemku o velikosti 155 tisíc metrů čtverečních na pomezí Liboce a Ruzyně velký a uzavřený skladový areál s intenzivní kamionovou dopravou.

Ceny bytů v Česku jsou nadhodnocené až o 20 procent, spočítala ČNB

Ekonomika

Sklady a kanceláře na tomto místě bude investor pronajímat ještě minimálně do poloviny roku 2023. Do té doby by už podle developera mohla doběhnout změna územního plánu, která zde umožní výstavbu bytů, a také by už možná mohlo být vyřízeno stavební povolení na novou výstavbu.

Nabídka bytů v Praze je slabší než poptávka a jejich ceny proto v posledních letech rychle rostly. Studie Sdružení pro architekturu a rozvoj uvádí, že v roce 2030 může v Praze kvůli pomalému povolování chybět až 50 000 bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám