Hlavní obsah

V porcovně drůbeže na Plzeňsku našli desítky kilogramů hnijících kostí a kůží

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní veterinární správa (SVS) odhalila při kontrole porcovny drůbežího masa v Dýšině na Plzeňsku několik desítek kilogramů zapáchajících kuřecích kostí a kůží v chladírně masa. Veterináři nařídili likvidaci potravin v asanačním podniku. Ve středu o tom informoval mluvčí SVS Petr Pejchal. Provozovateli hrozí pokuta ve výši až 50 milónů Kč.

Foto: Státní veterinární správa

Po otevření dveří do chladírny byl cítit silný zápach po zkaženém mase.

Článek

Firmě teď bude ve správním řízení pozastavena činnost.

Po otevření dveří do chladírny porcovny byl podle Pejchala cítit silný zápach po zkaženém mase.

„V chladírně se nacházelo několik přepravek naplněných kuřecími kostmi o hmotnosti zhruba 50 kilogramů. Zbývající maso na kostech jevilo známky kažení, bylo oslizlé, mělo nepřirozenou barvu a silně páchlo,“ popsal Pejchal.

„Obdobné známky kažení neslo také zhruba 15 kilogramů kuřecích kůží, které se nacházely v další přepravce. Přepravky se skladovanými kostmi a kůžemi byly označeny štítkem, na němž bylo uvedeno, že se jedná o zásilku kuřecích stehen polského původu,“ dodal.

Prohřešků bylo více

Zásilka měla být více než 14 dní po datu spotřeby. Bližší informace o zásilce včetně průvodních dokladů chyběly z důvodu nepřítomnosti oprávněné osoby, sdělil Pejchal.

Provozovatel porcovny do středy nedoložil, že nechal zkažené maso a kosti skutečně zlikvidovat. Podle Pejchala se tím dopustil dalšího porušení předpisů.

Nejde o první porušení legislativy v dotyčné provozovně. Podobné nedostatky byly zjištěny již při kontrole v polovině července. To zřejmě ovlivní výši pokuty a další postih.

Reklama

Výběr článků

Načítám