Hlavní obsah

V Ostravě bude stát Organica, z větší části ji zaplní ajťáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tzv. inteligentní administrativní budovu postaví v centru Ostravy za více než miliardu korun společnost Contera. Organica, jak se komplex bude jmenovat, má být hotová do dvou let. Stát bude mezi nákupním a zábavním centrem Forum Nová Karolina a historickým Trojhalím.

Foto: vizualizace Contera

Vizualizace Organiky

Článek

„Stavební náklady odhadujeme na úrovni miliardy. K tomu jsou samozřejmě další dodatečné náklady, takže náš interní rozpočet je někde v úrovni 1,3 až 1,5 miliardy,“ sdělil partner a výkonný ředitel Contery Dušan Kastl. Stavba začne ještě letos, dokončena má být ve druhé polovině roku 2023.

Organica bude mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží, na posledním bude terasa se zelení a relaxační zónou. V podzemí bude parkoviště pro 317 aut. Budova nabídne 23 300 metrů čtverečních zejména pro kanceláře, v části směrem do náměstí Biskupa Bruna počítá investor s obchody a restaurací s kavárnou. Uprostřed Organiky bude veřejně přístupné atrium se zelení.

Bude reagovat na koncentraci lidí

Administrativní komplex bude využívat nejmodernější technologie včetně tzv. inteligentních řídících systémů, má být šetrný k životnímu prostředí. Například pomocí čidel bude uvnitř budovy kontrolována teplota i kvalita vzduchu.

Senzory budou reagovat na koncentraci lidí v daném prostoru. Kde nikdo nebude, bude přísun vzduchu nižší. Firma počítá i s doplňkovými zdroji energie, díky nimž bude objekt částečně energeticky soběstačný.

Ačkoli je Organica zatím stále ještě na papíře, už nyní je jasné, že většinu z kancelářských prostor bude mít k dispozici společnost TietoEVRY. Česká pobočka dodavatele informačních technologií obsadí téměř čtyři patra.

Rekordní obchod. Ostravská Nová Karolina změnila majitele za 5,4 miliardy

Ekonomika

„Nám v roce 2023 končí nájemní smlouva, udělali jsme běžné výběrové řízení na nový prostor a Organica nám vyšla jako nejlepší řešení,“ uvedl generální ředitel TietoEVRY Czech Petr Lukasík. Firma nyní v Ostravě, nedaleko od Organiky, zaměstnává asi 2600 lidí.

Podle Lukasíka pandemie koronaviru ukázala, že práce na dálku nebo z domova zaměstnancům vyhovuje a rádi by tuto možnost využívali i nadále.

„Z interního dotazování však současně vyplynulo, že našim lidem chybí úzká spolupráce s kolegy, společné potkávání a diskuse podněcující kreativitu. Tento klíčový atribut nejsme schopni perfektně replikovat v online prostředí. Odpovědí na tento problém je pro nás projekt Organica,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám