Hlavní obsah

V numismatické aukci se vydražily mince a medaile za 150 milionů

V největší letošní numismatické aukci se vydražily mince, medaile a bankovky za více než 150 milionů korun. Dvě nejdražší mince shodně dosáhly konečné dražební ceny 7,35 milionu korun. Oznámil to numismatický aukční dům Macho & Chlapovič, který akci v pátek a sobotu pořádal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku unikátní Zlatá medaile z roku 1743 (20 Dukát) korunovace na Českou královnu v Praze, jehož vyvolávací cena byla 60 000 eur.

Článek

Dražba byla rozdělena do dvou částí podle období, z nichž mince pochází. Aukce se zúčastnili sběratelé z Evropy, Asie, Ameriky a dokonce i Afriky.

V první části se dražily mince a medaile z období Marie Terezie (1740-1780), Františka Lotrinského (1708-1765) a Josefa II. (1741-1790) ze sbírky Jaroslava Kokoluse. Druhá, všeobecná část dražby, se nesla ve znamení různorodých mincí, medailí a bankovek. Zájemci mohli vybírat ze široké palety od antických a keltských mincí, přes bohemikální ražby, ražby mincí rodu Habsburků až po současné mince a bankovky.

Mezi nejvzácnější předměty patřila zlatá dvacetidukátová medaile z roku 1743, vydaná u příležitosti korunovace Marie Terezie v Praze. Její vyvolávací cena začínala na 1,56 milionu Kč. Ještě vyšší vyvolávací cenou se mohl pochlubit velmi vzácný a vyhledávaný zlatý pětidukát Rudolfa II. z roku 1606 z mincovny v Praze, který pocházel ze staré prvorepublikové sbírky. Zájemcům byl nabídnut za 2,6 milionu korun. Oba předměty byly v konečném výsledku vydraženy shodně každý za 7,35 milionu korun včetně aukční přirážky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aukce historických mincí a medailí, kterou pořádal numismatický aukční dům Macho & Chlapovič.

"Trend zvyšující se obliby a zájmu Čechů o numismatiku se projevil i při této naší druhé letošní aukci zde v ČR. Zájem českých numismatiků a rovněž investorů roste. Stále více lidí se k numismatice přiklání jako k ideální formě investování," uvedl Jan Jelínek z aukčního domu Macho & Chlapovič.

ČNB vydá stokorunu s Karlem Englišem, vytiskne jen 20 tisíc kusů

Ekonomika

Zajímavou položkou byla také první emise státovky z roku 1919 s nominální hodnotou 500 korun, jejímž autorem je Alfons Mucha. Tento mimořádně zachovalý exemplář, jehož vyvolávací cena začínala na 1,04 milionu Kč, se nakonec vydražil za 2,3 milionu korun.

Český trh se vzácným numismatickým materiálem činí stovky milionů korun. V českých numismatických aukcích se loni prodaly mince a medaile za 465 milionů korun, což je o 55 milionů Kč více než v předchozím roce a o 165 milionů víc než v roce 2016. Spoluzakladatel aukčního domu Elizej Macho odhadl, že v českých domácnostech jsou numismatické sběratelské předměty za 40 miliard korun. Jejich hodnota byla před deseti lety poloviční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám