Hlavní obsah

V Německu se vyrojily stovky daňových hříšníků

Berlín

Provalená daňová aféra prezidenta fotbalového klubu Bayern Mnichov Uliho Hoenesse způsobila, že se příslušným úřadům v Německu samy přihlásily stovky lidí, kteří své peníze ulili do zahraničí. Německo na základě toho může dodatečně získat minimálně desítky miliónů eur.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hoeness je od března vyšetřován kvůli podezření z daňových úniků v souvislosti s jeho tajným kontem ve Švýcarsku, které prý v minulosti využíval k burzovním spekulacím. Slavný německý fotbalista a klubový funkcionář se úřadům přihlásil sám, díky čemuž by mohl po zaplacení všech dlužných částek vyjít ze skandálu beztrestně.

Jeho příklad následovaly další stovky Němců. „Předpokládám, že jen my v Dolním Sasku jich v příštích čtyřech týdnech napočítáme přes tisíc,“ oznámil dolnosaský ministr financí Peter-Jürgen Schneider. „Zaznamenali jsme výrazný nárůst dobrovolných oznámení. Mluvíme tady přitom o velkých rybách,“ dodal bez bližších podrobností.

Stejnou tendenci jako rozlehlé Dolní Sasko na severozápadě Německa zaznamenalo i Bádensko-Württembersko na jihozápadě země. Podle tamního ministerstva financí se úřadům od vypuknutí Hoenessovy aféry přihlásilo na 400 daňových hříšníků.

Injekce do veřejných rozpočtů

Dodatečné daně z jejich úspor a penále jsou přitom nezanedbatelnými příspěvky do německých veřejných rozpočtů. Podle Schneidera obyvatelé Dolního Saska, jejichž tajná konta v zahraničí odhalily německé úřady pomocí nákupu kontroverzních CD s bankovními údaji, zaplatili dosud 146 miliónů eur (asi 3,8 miliardy korun) a neměla by to být konečná částka.

Bádensko-Württembersko eviduje od roku 2010 více než 12 000 lidí, kteří dobrovolně přiznali své účty ve Švýcarsku či Lichtenštejnsku a doplatili z nich podle odhadů okolo 373 miliónů eur (asi 9,8 miliardy korun). Celkem se v Německu úřadům podle tisku přihlásilo asi 30 000 daňových hříšníků, kteří zpětně zaplatili přes miliardu eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám