Hlavní obsah

V Maďarsku začne od července platit nová daň, tentokrát z telefonování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarům od začátku července zase o něco zdraží telefonování. Parlament totiž schválil novou daň na telefonní hovory. Za každou minutu z mobilu nebo pevné minuty se budou platit dva forinty (asi 0,17 koruny).

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poplatky budou vybírat telefonní operátoři, nicméně na výši poplatků byly stanoveny stropy. U individuálních zákazníků to je 700 forintů (asi 60 korun) a v případě firem 2500 forintů (212 korun). Každý zákazník také bude mít deset minut za měsíc, na které se poplatek vztahovat nebude. Nová daň se bude platit i za krátké textové zprávy.

Dodatečné zpoplatnění telefonních služeb má pomoci snížit deficit nejzadluženější středoevropské země. Podle agentury DPA vláda v Budapešti doufá, že z daně z telefonování ročně získá 4,44 miliardy forintů (asi 375 miliónů korun). V příštím týdnu má parlament schvalovat také daně z finančních transakcí.

Maďarsko zvláštní "krizové" daně na banky, telekomunikační a energetické společnosti zavedlo předloni. Vláda tehdy tvrdila, že budou jen dočasné a od roku 2013 budou zase zrušeny. Ale vzhledem k tomu, že se hospodářská situace Maďarska nelepší, konzervativní premiér Viktor Orbán rozhodl, že daně zůstanou v jiné a trvalé podobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám