Hlavní obsah

V Maďarsku budou stropovat ceny benzínu další tři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská vláda prodloužila o další tři měsíce platnost zastropování maximální ceny litru 95oktanového benzínu a nafty na 480 forintů (33 korun). Provozovatelé čerpacích stanic varují, že to nezvládnou, protože to půjde na jejich úkor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vláda stanovila maximální cenu litru benzínu v polovině listopadu 2021 a toto nařízení mělo platit tři měsíce. Nyní bylo prodlouženo o další tři měsíce do 15. května 2022. Kabinet premiéra Viktora Orbána varoval, že pokud provozovatelé čerpacích stanic zmíněné nařízení poruší, hrozí jim vysoké pokuty.

Odborníci upozorňují, že reálná cena litru benzínu by měla v současnosti dosahovat 520 až 540 forintů (35,73 až 37,10 korun). Podle webu mfor.hu v zemi zatím zavřely tři čerpací stanice na jihu země a jejich počet bude stoupat.

„Třináct tisíc obyvatel obcí Őcsény, Bogyiszló a Szedres zůstalo bez zásobování pohonnými látkami,“ upozornil web.

Benzin a nafta nadále zdražují

Ekonomika

V rámci Evropské unie zatím přistoupilo k regulaci cen pohonných hmot pouze Chorvatsko. Maďarsko je tak druhou členskou zemí Unie, která tak učinila.

Reklama

Výběr článků

Načítám