Hlavní obsah

Benzin a nafta nadále zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku jsou nejdražší za dva měsíce. Cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu stoupla o 37 haléřů na průměrných 36,78 koruny za litr. Nafta ve středu stála v průměru 35,77 Kč/l, tedy o 41 haléřů víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Analytici očekávají další zdražování.

Článek

Benzin i nafta zdražují od druhé poloviny ledna, nyní se jejich ceny dostaly na nejvyšší úroveň od počátku loňského prosince. Ve srovnání s cenami před rokem jsou benzin i nafta podle údajů CCS v současnosti dražší na litru zhruba o 8,30 koruny.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr v průměru za 36,34 Kč. Nafta stojí nejméně v Ústeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 35,35 Kč. Nejdražší paliva nadále nabízejí pražské čerpací stanice. Natural 95 je v hlavním městě průměrně za 37,89 Kč/l, nafta za 36,99 Kč/l.

Můžeme vám zabavit auto, varují celníci před dovozem levných paliv z Polska

Ekonomika

"V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly stoupnout o dalších 20 až 30 haléřů a zdražování bude pokračovat v průběhu celého února. Cena 37 Kč za litr u benzinu a 36 Kč za litr u nafty bude brzy pokořena," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Důvodem je podle něj rychlý růst ceny ropy Brent až na 92 dolarů (asi 1950 Kč) za barel na konci ledna, což je o 14 procent více proti počátku roku a také nejvyšší cena od října 2014.

Nejlevnější Polsko 

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvádí, že ceny pohonných hmot v ČR už jsou vyšší než v Rakousku. V Polsku jsou nyní ceny nejnižší v celé EU, je tam levněji dokonce i než v Bulharsku nebo v Rumunsku.

Důvodem poklesu cen pohonných hmot v Polsku je snížení tamní DPH na pohonné hmoty z 23 na osm procent od 1. února. V přepočtu na koruny vyjde litr benzínu v Polsku o zhruba devět korun levněji než v Česku.

Tikající bomby na silnicích. Slováci si vozí benzín z Polska rovnou v sudech

Evropa

Levněji v Maďarsku, Rakousku či Slovinsku

Benzin levnější než v Česku je také v Maďarsku, ve Slovinsku nebo v Rakousku. Na Slovensku je jeho cena srovnatelná. V Chorvatsku, v Itálii či v Německu je benzin tradičně dražší než v ČR, uvedl Kovanda.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 9. únoru

Reklama

Výběr článků

Načítám