Hlavní obsah

V Coloradu se loni prodalo konopí za rekordních 41 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby za legální konopí v americkém státě Colorado v loňském roce dosáhly rekordních 1,75 miliardy dolarů (40,6 miliardy korun). Meziročně narostly o 13,7 procenta. Vyplynulo to z dat, která tamní úřady zveřejnily v únoru. Na daních a poplatcích souvisejících s prodejem konopí se v loňském roce vybralo téměř 302,46 milionu dolarů (přes sedm miliard korun).

Článek

Tržby i výběr daní a poplatků se zvyšuje každý rok od roku 2014, kdy v Coloradu legalizovali konopí pro rekreační účely.

Celkově se od února 2014 prodalo legální konopí za téměř 7,79 miliardy dolarů (180,9 miliardy korun). Stát Colorado na souvisejících daních a poplatcích za tu dobu vybral 1,23 miliardy korun (28,57 miliardy korun).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Colorado: Daňový výnos z prodeje konopí

Podle CNN Business je loňský nárůst překvapivý, v roce 2018 totiž legální konopí v Coloradu zaznamenalo meziroční nárůst tržeb jen o 2,5 procenta.

Silnému růstu v letošním roce podle analytika konopného trhu Toma Adamse pomohl zvyšující se podíl jiných produktů, než jsou klasické kytky, a také měnící se chování spotřebitelů.

Legální konopí táhne, v americkém Illinois se na Nový rok tvořily fronty

Ekonomika

Colorado bylo prvním státem USA, který konopí legalizoval i pro takzvané rekreační účely. Zároveň každý měsíc zveřejňuje data o prodejích a odvedených daní a poplatcích. Data z tohoto státu jsou proto v tuto chvíli nejlepší.

Colorado v minulosti z daňových výnosů, které mu přinesl prodej legálního konopí, financoval například pomoc bezdomovcům nebo granty pro veřejné školy, například grant na prevenci šikany. [celá zpráva]

Na konopném trhu se válejí miliardy, Česko je nechce

Ekonomika

Vedle Colorada je konopí pro rekreační účely legální i na Aljašce, v Kalifornii, Maine, Massachusetts, Michiganu, Nevadě, Oregonu, ve Vermontu, v okrsku hlavního města D.C. a také ve státě Washington. Léčebné konopí je legální ve 32 z 50 států.

V Česku je od roku 2018 částečně legální pouze léčebné konopí, například pro pacienty s nezvladatelnými bolestmi či Parkinsonovou chorobou. Přístup na trh je však extrémním způsobem regulován, což snižuje dostupnost pro pacienty. Dovoz léčebného konopí je podmíněn povolením ministerstva zdravotnictví a na tuzemské pěstování má monopol firma Elkoplast Slušovice, která vyhrála výběrové řízení.

Anketa

Mělo by se podle vás legalizovat konopí pro rekreační účely i v Česku?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 391 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám