Hlavní obsah

V Česku vznikají evropské společnosti jako houby po dešti

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika se stala lídrem v zakládání i v prodeji předzaložených evropských společností (SE). Potvrzují to i aktuální údaje společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a správou společností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Evropská společnost nabízí legitimní možnost, jak optimálně zabezpečit podnikání po ekonomické stránce a zároveň ochránit vlastnictví ve formě anonymizace majetku a společnost přitom nemusí být registrovaná v daňovém ráji,“ uvádí Petra Janáková ze SMART Companies.

Ze všech SE založených v rámci Evropské unie připadá téměř 70 procent na Českou republiku a Německo. Od roku 2007 u nás vzniklo už 418 evropských společností.

Neviditelní akcionáři

„Naši klienti využívají SE zejména z důvodu možnosti přesunu jejího sídla do kterékoli země EU. Na rozdíl od jiných právních forem lze přesun sídla provést bez nutnosti likvidace původní firmy, tedy bez ztráty právní kontinuity,“ uvádí Jan Krejsa, advokát z Havel, Holásek & Partners.

SE se v běžném provozu neliší od klasické formy akciovky, nicméně akcionáři nemusejí být viditelní. S úřady tak může "komunikovat" pouze jediný člen řídícího a kontrolního orgánu. České úřady navíc nemůžou v zahraniční evropské společnosti vykonávat daňovou kontrolu.

Počty založených společností v roce 2010 podle regionů
regionSE
Praha a střední Čechy115
České Budějovice1
Plzeň4
Ústí nad Labem a Liberec1
Hradec Králové a Pardubice6
Brno33
Ostrava a Olomouc2
celkem162
Zdroj: údaje rejstříkových soudů ČR a statistiky SMART Companies

Reklama

Výběr článků

Načítám