Hlavní obsah

V Česku se loni prodaly firmy za rekordních 250 miliard, zájem táhli Číňané a Japonci

Novinky, tov

Objem nákupů a prodejů firem loni v Česku stoupl o 38 procent na nový rekord 9,9 miliardy dolarů (251 miliard korun). Přispěl k němu i zájem čínských investorů. Z oborů láká hlavně energetika a informační technologie. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnila poradenská firma Ernst & Young (EY).

Foto: Penta

Třetí největší transakcí v tuzemsku byl loňský prodej Florentina čínské CEFC

Článek

Investoři v Česku uskutečnili 288 transakcí, což je nejvíce v regionu střední a jihovýchodní Evropy. V objemu transakcí je Česko na druhém místě za Polskem a před Tureckem.

Mezi důvody loňského vývoje patří podle vedoucího oddělení fúzí a akvizic EY  Štěpána Fliegera silný zájem čínských i japonských společností o české firmy, dobrá ekonomická situace firem a dostupné financování podpořené slabou českou korunou.

„Kromě pokračujících prodejů rodinných firem jsme byli svědky i několika transakcí v řádech miliard amerických dolarů. Například australská společnost Macquarie koupila 30 procent přední evropské energetické firmy EP Infrastructure za zhruba 1,7 miliardy dolarů, dalším z obchodů roku byla i fúze světových antivirových gigantů Avast a AVG za cca 1,4 miliardy dolarů,” uvedl Flieger.

Top 10 největších transakcí v ČR v roce 2016
Cílová společnost (podíl)StátKupujícíStátOdhadovaná hodnota v mil. USD
1EP Infrastructure, a. s. (31 %)Česká republikaMacquarieAustrálie1648
2AVG Technologies N.V. (100 %)NizozemskoAVAST Software s.r.o.Česká republika1365
3Florentinum (100 %)Česká republikaCEFC China Energy Co.Čína301
4TSS Cargo, a. s. (80 %)Česká republikaCEFC China Energy Co.Čína269
5Sonnen GmbH (n.a)NěmeckoEnvision Energy Ltd, China eCapital Corporation, Inven Capital; GE Ventures, SET VenturesČína, ČR, USA, Nizozemsko85
6INVIA.cz, a. s. (90 %)Česká republikaRockaway Travel SEČeská republika85
7Pražská teplárenská LPZ, a. s. (100 %)Česká republikaVeolia Energie ČR, a. s.Česká republika80
8CPI Hotels and Hotel Lucemburská (100 %)Česká republikaCPI Property GroupČeská republika45
9NetBrokers holding, a. s. (50,01 %)Česká republikaBauer Media GroupNěmecko39
10Travel Service, a. s. (39,92 %)Česká republikaCEFC China Energy Co.Čína34
Zdroj: EY

Nejatraktivnějšími obory z pohledu počtu transakcí byly v ČR informační technologie, stavebnictví a finanční služby.

Nejaktivnějším investorem byl loni průmyslový holding Czechoslovak Group, který uskutečnil šest transakcí. Získal například výrobce nákladních aut firmu Avia nebo hodinářskou firmu Prim.

Druhým nejaktivnějším hráčem byla čínská skupina CEFC s pěti transakcemi. Pokračovala tak v investiční aktivitě z loňského roku. Loni koupila například kancelářskou budovu Florentinum a kapitálově vstoupila do jedné z největších česko-slovenských investičních společností J Finance Group.

V celém regionu objem trhu fúzí a akvizic stoupl o 11 procent na 47,7 miliardy dolarů. Největší transakcí byla akvizice středoevropských pivovarů společnosti Anheuser-Busch InBev japonským holdingem Asahi Group v hodnotě 7,8 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám