Hlavní obsah

V aféře koňského hovězího zatkli ve Francii osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pro osm vedoucích pracovníků společnosti Spanghero si přišla francouzská policie. Zatčení souvisí s vyšetřováním celoevropského skandálu, který začátkem roku vyvolal prodej koňského masa vydávaného za hovězí. Zadržení se budou zpovídat kvůli podezření z podvodu, padělání a lhaní, uvedla agentura AFP.

Foto: Jean-philippe Arles, Reuters

Likvidace koňského masa ve Francii

Článek

Aféra s koňským masem se začátkem letošního roku objevila v Irsku a Velké Británii, kde se koňské maso našlo v hamburgerech a lasagních. Později se výrobky s nepřiznaným koňským masem objevily i v Česku a dalších zemích. Aféra poškodila výrobce potravin, kterým kvůli poklesu zájmu spotřebitelů výrazně klesly tržby.

Paříž se při vyšetřování případu zaměřila na francouzskou společnost Spanghero, která byla dodavatelem koňského do lasagní prodávaných jako pokrm z hovězího masa. Ministr francouzské vlády v únoru usoudil, že firma mohla vědět, že nedodává hovězí, ale koňské. Proti tomu se ale vedení Spanghera hned ohradilo.

Společnost Spanghero z jihozápadní Francie začala po skandálu ztrácet zákazníky a v červnu zanikla. Její provozy a podnikání převzali noví majitelé pod názvem La Lauragaise.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám