Hlavní obsah

Úvěry mohou zdražit, ČNB zvedla úrokové sazby

PRAHA

Nová hypotéka se může prodražit. Bankovní rada České národní banky totiž od 1. června zvyšuje o čtvrt procentního bodu úrokové sazby. Hlavní sazba, od které se odvíjí úroky komerčních úvěrů, vzrostla na 2,75 procenta. Kdyby komerční banky přesně o tolik zvedly své sazby, nové hypotéky by mohly stát o 200 korun měsíčně více. O zvýšení sazeb informovala mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Článek

Splátka půjčky na byt za 1,6 miliónu na 20 let při tříleté fixaci by zdražila o 860 korun na 10 559 měsíčně. Ekonomové však předpokládají, že naplno se růst sazeb neprojeví, neboť banky s tím už dopředu počítaly a podle toho upravily nynější sazby.

"Jelikož krok ČNB se očekával, hypotéky a úvěry již zdražily. Nečekáme tedy dramatické dopady na tržní úrokové sazby, ale jejich pozvolný růst," řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Lze předpokládat postupný růst úrokových sazeb na úvěrech, přičemž k větším změnám bude docházet u úvěrů s kratší splatností či kratší fixací," odhaduje analytik HVB Pavel Sobíšek.

Podle analytika České bankovní asociace Filipa Štěrby mohou mírně vzrůst úroky z úvěrů pro podnikatelskou sféru. "Pro domácnosti na jedné straně zřejmě nepatrně ,zdraží´ hypotéky, na straně druhé lze rovněž očekávat velmi mírný nárůst výnosů z termínovaných a dalších vkladů," soudí Štěrba.

Důvodem zvýšení sazeb je nárůst inflačních rizik - růst ekonomiky, spotřeba domácností a rekordní tržby maloobchodníků. "Ke zvýšení zavelela především nečekaně slabá koruna vůči euru," doplnil výčet důvodů Michl. Zároveň upozornil, že naposledy bankovní rada zvýšila úrokové sazby loni v září a i teď má Česko základní úrokovou sazbu nejnižší v celé EU.

Sazby půjdou ještě nahoru

Jejich nynější zvýšení ale nebude letos zřejmě poslední. "Klíčovou otázkou je načasování druhého kroku ve zvyšování reposazby, který podle nás přijde ještě letos," tvrdí například analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "

Podle Pavla Sobíška nynější zvýšení není zárukou, že došlo ke včasnému podchycení případných inflačních tlaků. "Dnešní změna tedy nezůstane izolovaným krokem, ale je začátkem dlouhodobějšího procesu," soudí Sobíšek.

Další zvýšení o čtvrt procentního bodu očekávají i další ekonomové. Na konci roku by se tak měla základní úroková sazba pohybovat na třech procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám