Hlavní obsah

USA zřejmě neprodlouží Rusku výjimku na splácení dluhopisů

– New York

USA pravděpodobně neprodlouží výjimku, která umožňuje splácet Rusku dluhopisy v cizí měně. Americká ministryně financí Janet Yellenová podle agentury Bloomberg uvedla, že investoři měli dost času se přizpůsobit vyloučení Moskvy z globálního finančního systému, například cenné papíry prodat.

Foto: Pool, Reuters

Americká ministryně financí Janet Yellenová

Článek

„Konečné rozhodnutí ještě nepadlo, ale nemyslím si, že toto bude pokračovat,“ řekla Yellenová o výjimce, jejíž platnost končí 25. května. Ministryně je na návštěvě Německa, kde jednali ministři financí skupiny zemí G7.

Rusko nemá přístup k devizovým rezervám v hodnotě 315 miliard dolarů. Při minulé splátce dluhopisů v dolarech ale peníze sehnalo a zaplatilo. I když původně usilovalo i splátku v rublech.

Země podle ministerstva financí USA zaplatila 565 milionů dolarů za dluhopis splatný letos a 84 miliardy dolarů za eurobond splatný v roce 2024.

Rusko se vyhnulo platební neschopnosti

Válka na Ukrajině

Pokud výjimka na splácení dluhopisů skončí, nebude Rusko zřejmě fakticky schopno dluh splácet a ocitne se v platební neschopnosti, což by se stalo poprvé od bolševické revoluce před více než sto lety.

„Pokud Rusko nenajde možnost, jak tyto platby uskutečnit, a dostane se do platební neschopnosti, tak si nemyslím, že to nějak výrazně změní ruskou situaci, neboť již nyní je země odříznuta od globálních kapitálových trhů,“ uvedla Yellenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám