Hlavní obsah

USA začnou prošetřovat Čínu kvůli krádežím technologií, Pekingu se to nelíbí

– Peking/Washington

Čína bude bránit své zájmy, pokud Spojené státy poškodí vzájemné obchodní vazby. Oznámilo to v pondělí čínské ministerstvo obchodu, které tak reagovalo na americké vyšetřování údajných čínských krádeží amerického duševního vlastnictví. USA nařídily vyšetřování, kvůli podezření, že si Peking vynutil předání technologií.

Foto: Reuters

Prezidenti Číny a Spojených států Si Ťin-pching a Donald Trump

Článek

Americký prezident Donald Trump v pondělí pověřil šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Roberta Lighthizera, aby rozhodl, zda přezkoumá čínské obchodní praktiky, které nutí americké firmy působící v Číně předávat své duševní vlastnictví. Lighthizer již řekl, že toto vyšetřování bude nyní jednou z hlavních priorit jeho úřadu.

„Velvyslanče Lighthizere, jste oprávněn zvážit všechny dostupné možnosti, které máte k dispozici,” řekl Trump před podpisem memoranda. „Toto je jen začátek,” dodal. Trump přezkum hájí jako opatření k vynucení pravidel poctivosti a vzájemnosti v mezinárodním obchodě.

„Provedeme důkladné šetření a v případě potřeby podnikneme kroky k zachování budoucnosti amerického průmyslu,” prohlásil Lighthizer. „V sázce jsou tisíce pracovních míst pro naše zaměstnance a budoucí generace,” doplnil.

Lighthizer uvedl, že čínská průmyslová politika a další postupy Pekingu si „údajně” vynutily přenos klíčových amerických technologií do čínských firem.

Čína protestuje

Čínské ministerstvo obchodu podle agentury Reuters uvedlo, že USA by měly respektovat objektivní fakta, jednat obezřetně a neničit principy multilateralismu.

Agentura Nová Čína označila americký přezkum za jednostranné „cenění tesáků,” které nakonec ublíží oběma zemím.

Server Politico již dříve napsal, že se očekává, že Lighthizer zahájí vyšetřování Číny na základě paragrafu 301 obchodního zákona. Ten umožňuje uvalovat obchodní sankce proti zemím, jež podle názoru USA porušují pravidla světového obchodu.

Donaldu Trumpovi dlouhodobě vadí přístup Číny k mezinárodnímu obchodu, podle něj prodává zboží pod cenou a má podhodnocenou měnu. Na Čínu taky tlačí kvůli severokorejskému jadernému programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám