Hlavní obsah

USA snižují schodek příliš rychlým tempem, varuje MMF

– Washington

Tempo Spojených států v souvislosti se snižováním jejich rozpočtového schodku je příliš vysoké. S tímto zjištěním přišel Mezinárodní měnový fond (MMF). Přestože se USA potýkají s poměrně vysokou nezaměstnaností, chtějí letos srazit rozpočtový schodek z loňských sedmi na letošní čtyři procenta, což by bylo nejvíce od roku 1969.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

„Myslíme si, že je to příliš mnoho,“ sdělil šéf divize MMF pro fiskální záležitosti Carlo Cottarelli. Od MMF je to zatím nejotevřenější kritika rozpočtové politiky americké vlády.

MMF doporučil vládám evropských zemí zmítaných dluhovou krizí agresivně snížit rozpočtové schodky, aby získaly zpět důvěru věřitelů, kteří pochybovali o jejich schopnosti splácet úvěry. V USA je však velmi malé nebezpečí, že by se dostaly do podobné situace jako Evropa, poznamenal Cottarelli.

Většina ekonomů se domnívá, že ekonomika USA by rostla mnohem rychleji, pokud by se země nesnažila prudce snižovat rozpočtový deficit. Veřejný sektor začal utahovat opasky v roce 2011. V letošním roce Washington dále posílil úspory, v lednu stouply daně a v březnu byly přijaty rozsáhlé rozpočtové škrty.

Úspory představují další zátěž pro ekonomiku, kterou již brzdí slabá finanční situace domácností po recesi z let 2007 až 2009. Kvůli poklesu výdajů na federální úrovni ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla pouze mírně. Na počátku letošního roku sice oživila, avšak méně, než se čekalo, a většina ekonomů očekává, že úspory zpomalí ekonomický růst i ve druhém čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám