Hlavní obsah

USA se kurýrují z hypoteční krize, domy se prodávají, ceny rostou

Washington

Ceny rodinných domů se ve většině amerických velkoměst v říjnu zvýšily a k růstu jim pomohla celkově lepší situace na trhu v kombinaci s nižší zásobou neprodaných realit. Ukázal to pozorně sledovaný průzkum S&P/Case Shiller, který tak potvrdil, že trh bydlení v USA se dál zvolna zotavuje a měl by ekonomiku podpořit i v průběhu příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Dům na prodej, který byl svým majitelům zabaven pro neplacení hypotéky.

Článek

Hodnota kompozitního indexu, který sleduje vývoj cen ve 20 největších aglomeracích v USA, se v říjnu po sezonním přepočtu zvýšila o 0,7 procenta. To je lepší výsledek, než předpokládali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali nárůst o 0,5 procenta.

"Když se na tu zprávu podíváte a vezmete v úvahu i další data o vývoji zahajovaných staveb, pak je jasné, že oživení trhu bydlení nabírá na síle," poznamenal předseda výboru S pro výpočet indexu David Blitzer.

Meziročně index vzrostl o 4,3 procenta, zatímco analytici předpovídali nárůst o čtyři procenta. To je nejvýraznější nárůst za dva a půl roku. Podle analytiků je povzbudivé především to, že ceny realit se zvyšují i v době, kdy je trh zpravidla v útlumu. Na konci léta se totiž prodej realit většinou snižuje.

Ceny se zvýšily v 18 z 20 velkoměst. Nárůst vedl Phoenix, kde se hodnota cenového indexu zvýšila o 21,7 procenta. Druhý byl Detroit s cenovým růstem o deset procent. Nižší ceny byly v Chicagu a New Yorku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám