Hlavní obsah

USA ruší cla na dovoz hliníku z Kanady zavedená v srpnu

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se rozhodla zrušit desetiprocentní cla na dovoz hliníku z Kanady, která zavedla v srpnu. Oznámil to v úterý Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Kanada následně zrušila své plány na zavedení odvetných cel na hliníkové produkty ze Spojených států.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump v srpnu uvalení cel zdůvodnil potřebou chránit domácí průmysl před rostoucím dovozem z Kanady. USTR v úterý nicméně uvedl, že dodávky kanadského hliníku se vracejí na běžnou úroveň. Upozornil, že by mohl cla obnovit, pokud by se tyto dodávky opět zvýšily.

Washington původně zavedl desetiprocentní cla na dovoz hliníku z většiny zemí v březnu 2018. V květnu následujícího roku pak dosáhla Kanada a Mexiko se Spojenými státy dohody o zrušení těchto poplatků.

Trump znovu uvalil clo na dovoz kanadského hliníku

Ekonomika

Srpnové obnovení cel na kanadský hliník přišlo jen několik týdnů poté, co vstoupila v platnost nová dohoda o volném obchodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou (USMCA). Nahradila Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) z roku 1994.

Reklama

Výběr článků

Načítám