Hlavní obsah

Unipetrolu klesly tržby o polovinu na 15 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním druhém čtvrtletí meziročně klesly tržby o více než polovinu na 15 miliard korun. Provozní zisk se snížil o zhruba dvě třetiny na 584,7 milionu. Společnost to uvedla ve čtvrteční tiskové zprávě.

Foto: Unipetrol

Distribuční terminál společnosti Unipetrol v Kralupech nad Vltavou.

Článek

Objem zpracované ropy letos ve druhém čtvrtletí činil 0,776 milionu tun, což bylo o tři pětiny méně než loni za stejné období. Prodej rafinérských produktů Unipetrolu klesl o dvě pětiny na 1,013 milionu tun a prodej petrochemických produktů zhruba o třetinu na 0,286 milionu tun.

Na dva měsíce, od začátku dubna do začátku června, byl odstaven závod Unipetrolu v Litvínově. Důvodem byla pravidelná údržba všech zařízení v areálu.

„Těší mě, že během zarážkových prací nedošlo uvnitř ani vně areálu k šíření koronaviru, a to zejména díky úspěšné přípravě a realizaci řady bezprecedentních opatření, která neměla v historii českého chemického průmyslu obdoby. I v době nouzového stavu jsme pokračovali v dodávkách pohonných hmot pro český trh a udrželi úroveň plánovaných investic i počtu zaměstnanců,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Tomasz Wiatrak.

Unipetrol zprovoznil novou polyetylenovou jednotku, investuje miliardy

Ekonomika

Ve druhém čtvrtletí Unipetrol výrazně zvýšil investice. Meziročně vzrostly více než dvojnásobně na 3,9 miliardy korun. Podle holdingu byly peníze použity především na rozšiřování, ekologizaci a údržbu výrobních technologií a do rozvoje sítě čerpacích stanic Benzina v Česku a na Slovensku.

Unipetrol například rozšířil dalších 19 stanic o rychlé občerstvení Stop Cafe, které je tak nyní dostupné na 308 z celkových 417 čerpacích stanic Benziny. Mírně vzrostl i počet stanic, loni jich bylo 413.

„I přes nepříznivou makroekonomickou situaci způsobenou pandemií koronaviru a omezenou dostupností výrobních kapacit z důvodu plánované údržby výrobních technologií jsme dosáhli uspokojivých výsledků. Zejména hrubý provozní zisk se nám podařilo proti prvnímu čtvrtletí zvýšit o více než miliardu. Pokračujeme také v investicích, které se pozitivně projeví v blízké budoucnosti,“ dodal Wiatrak.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Zaměstnává přes 4800 lidí. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od předloňska jediným vlastníkem firmy. Síť Benzina je největším řetězcem čerpacích stanic v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Unipetrol ve 3. čtvrtletí vydělal miliardu

Petrochemický holding Unipetrol v letošním třetím čtvrtletí vykázal miliardu korun čistého zisku, před rokem to bylo 1,28 miliardy. Tržby klesly na 34,8...

Výběr článků

Načítám