Hlavní obsah

Unipetrol již přes 72 korun

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejvyšší hodnotu za téměř čtyři a půl roku obchodování posílily v pondělí na pražské burze akcie petrochemické společnosti Unipetrol. Investoři podle obchodníků nakupovali titul s přesvědčením, že prodej státního podílu bude výhodný a oni vydělají na následném odkupu akcií. V něm by menšinoví vlastníci mohli dostat kolem 80 korun na akcii.

Článek

Na burze Unipetrol začátkem nového týdne zpevnil o 1,98 procenta na 72,25 Kč. Ve SPAD posílily ještě ČEZ a Philip Morris, ztráty však převažovaly. Nejvíce oslabila Erste Bank, a to o 1,22 procenta na 3320 Kč. Index PX 50 klesl o 0,29 procenta na 663,2 bodu.

Evropské akcie v pondělí kolísaly, sestup však převažoval. Investoři a ekonomové uvažovali o důsledcích silného eura, které již přináší citelné ztráty exportérům. Euro v pondělí dosáhlo hranice 1,29 dolaru za euro, ale po projevu šéfa ECB Tricheta na schůzce zemí G10 poněkud korigovalo svůj vzestup. Trichet označil současné změny měnových kursů za "brutální a nežádoucí".

Účetní skandály v Evropě

Na silné euro v pondělí doplatily například akcie výrobce airbusů EADS, které oslabily o 2,7 procenta po zprávě britského tisku, že slabší dolar ubere firmě téměř tři miliardy eur. Zdá se, že i v Evropě se utrhla lavina účetních skandálů, což zvyšuje nervozitu investorů. Po Parmalatu se hovoří o dalších kandidátech, a to i ze Švýcarska.

Švýcarská firma Adecco kvůli posunutí zveřejnění výsledků za rok 2003 ztratila jen během jednoho dne na kursu svých akcií více než 40 procent. Akcie německého výrobce polovodičů Infineon v pondělí oslabily o 6,1 procenta po emisi dalších 150 miliónů nových kusů mateřskou firmou Siemens.

Americké akcie se v úvodu nového týdne nemohly rozhodnout pro další směr a kolísaly. Investoři čekali na nové zprávy z podnikové sféry a na další údaje o stavu americké ekonomiky. Americký organizátor trhu cenných papírů Nasdaq Stock Market zatím přesvědčil šest firem z newyorské burzy (NYSE), aby své akcie přihlásily k obchodování i na Nasdaqu.

Management Nasdaqu se přitom netají tím, že chce využít problémů, s nimiž se NYSE nyní potýká. Duální kotaci, tedy možnost obchodovat s akciemi na dvou trzích, budou mít firmy Apache, Cadence Design Systems, Charles Schwab, Countrywide Financial, Hewlett-Packard a Walgreen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám