Hlavní obsah

Ukrajina začala dostávat plyn ze západní Evropy přes Maďarsko

Ukrajina začala poprvé přijímat zemní plyn ze západní Evropy přes Maďarsko. Uvedl to provozovatel ukrajinské přepravní soustavy GTSOU. Zemi se tak otevřela nová trasa dodávek v době, kdy hrozba války s Ruskem ohrožuje její energetickou bezpečnost, uvedla agentura Reuters.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ukrajina dovozem uspokojuje více než 30 procent spotřeby plynu. Loni ze zahraničí získala 15,9 miliardy metrů krychlových, z toho 4,2 miliardy z Maďarska.

Dodávky z Maďarska se zastavily, když Budapešť a ruský plynárenský gigant Gazprom v září podepsaly novou dlouhodobou dohodu o dodávkách, která obchází Ukrajinu, maďarská trasa jako taková by ale fungovat měla.

Putin: Maďarsko má pětkrát levnější plyn než zbytek Evropy

Ekonomika

GTSOU v prosinci oznámil, že Ukrajina bude moci místo dřívějších dodávek získaných z Maďarska dovážet přes tuto zemi osm milionů metrů krychlových plynu denně ze západní Evropy. Tato trasa už podle provozovatele začala fungovat na základě dohody o propojení plynovodů, což zvýší garantovanou dovozní kapacitu Ukrajiny téměř o 30 procent.

„Maďarská trasa se stala po Slovensku druhou garantovanou trasou dodávek plynu na Ukrajinu,“ uvedl šéf GTSOU Serhij Makogon.

Poptávka po zemním plynu v Evropě letos klesne. Uhlí je cenově výhodnější

Ekonomika

Ukrajina má dohodu o dodávkách až 27 milionů metrů krychlových denně ze Slovenska. Dovoz touto trasou ale Kyjev kvůli vysokým nákladům zastavil.

Makogon uvedl, že nová trasa přes Maďarsko nabízí Ukrajině také možnost dovážet zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v Chorvatsku.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týden uvedl, že na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem bude usilovat o zvýšení dodávek plynu z Ruska. S Putinem chce rovněž jednat o bezpečnosti v Evropě a o tom, že Maďarsko má zájem na mírovém řešení ukrajinského konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám