Hlavní obsah

Úkoly pro Obamu: podpora ekonomiky a snížení dluhu i nezaměstnanosti

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Znovuzvolení Baracka Obamy prezidentem USA znamená, že se v přístupu k ekonomice příliš mnoho nemění. V reálu se bude dále jednat o podporu tamního hospodářství nebo o snižování nezaměstnanosti a vysokého zadlužení Spojených států. Vyplývá to z komentářů jednotlivých analytiků, které Novinky oslovily. Trhy na Obamovo vítězství zareagovaly růstem.

Foto: Philip Scott-Andrews , Reuters

Prezident Barack Obama přednáší v Chicagu svůj povolební projev.

Článek

„Trhy znají přístup tandemu Barack Obama – Ben Bernanke (šéf americké centrální banky Fed), takže není vyloučena další podpora ekonomiky prostřednictvím kvantitativního uvolňování, což by při zvolení Mitta Romneyho nepřišlo tak jistě,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Přestože jsou vidět známky oživení, Obama bude dál nejvíce bojovat s vysokou nezaměstnaností USA, která se podle posledních čísel vyšplhala na 7,9 procenta. „Pokud se bude situace vyvíjet podle předpokladů, měla by se americká ekonomika postupně zotavovat, což se o té evropské říci nedá,“ domnívá se Volf.

Zadlužení země je nicméně astronomické a dá se tedy čekat, že se ve svém druhém volebním období Obama zaměří také na snižování dluhu. Priorita však bude u demokratického prezidenta spíše v dotažení sociálnější zdravotnické reformy.

Problém fiskálního útesu

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta se domnívá, že hlavním tématem do konce letošního roku bude tzv. fiskální útes. „Jde o to, zda budou prodlouženy daňové úlevy, které společně s uvolněnou měnovou politikou tamní centrální banky podporují růst HDP,“ připomněl Novák s tím, že by měla nadále pokračovat politika nízkých úrokových sazeb a výkup aktiv ze strany Fedu.

Podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbak bude třeba najít v mnoha ohledech kompromis mezi demokraty a umírněnými republikány, což nebude nijak jednoduché. „Obama mnoho ze svého programu neprosadí, ale uhájí klíčové pilíře svého programu, zejména zdravotnickou reformu,“ doplnil.

Uvolněná měnová politika by podle analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus měla pro americkou a potažmo světovou ekonomiku znamenat politiku slabého dolaru, což by mimo jiné mělo podporovat zájem investorů o ropu, zlato a další komodity.

Reklama

Výběr článků

Načítám