Hlavní obsah

Uberu se vstup na burzu nepovedl, jeho akcie ztratily 7,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Vstup na burzu se Uberu nepovedl, jeho akcie během prvního dne obchodování ztratily 7,6 procenta. Akcie, které se upisovaly za 45 dolarů, uzavřely v pátek na 41,51 dolaru.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Hodnota akcií Uberu na konci pátečního obchodování

Článek

Ve čtvrtek upsal Uber 180 miliónů akcii za 45 dolarů kus, což mu zvýšilo hotovost o 8,1 miliardy dolarů. Vstup Uberu na burzu byl nejočekávanějším vstupem na burzu od roku 2012, kdy na ní vstoupil Facebook.

Na burze se však v pátek začaly prodávat jeho akcie za 42 dolarů a postupně se propadly až na 41,06 dolaru. Pak mírně posílily a uzavřely na 41,51 dolaru.

Ředitel firmy Dara Khosrowshahi byl propadem ceny zklamán, ale snažil se dál investory uklidnit: „Jestliže budujeme a budujeme dobře, akcionáři budou odměněni. Neměříme úspěch jedním dnem, je to o letech.“

Uber však dosud nikdy nevytvořil žádný zisk. Investoři sázejí na to, že nenabízí jen alternativní taxislužbu, ale že vyvíjí samořiditelná auta a rozváží jídlo.

Uber se snažil nepřestřelit cenu, za kterou akcie upisoval, z rozmezí 44 až 50 dolarů se nakonec přiklonil k nižší hodnotě, Khosrowshahi řekl, že cena byla ovlivněna nejistotou globální ekonomiky, ale zřejmě to stále nebylo dost konzervativní, podotkla BBC.

Vstup na burzu se letos nepovedl ani konkurentovi Uberu, firmě Lyft. Na konci března se prodávaly jeho akcie za 78,29.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám