Hlavní obsah

ÚAMK doplatil 42 miliónů za společnost ABA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost ÚAMK doplatila státu 42 miliónů korun za většinový podíl ve svém konkurentu Autoklub Bohemia Assistance (ABA). Obě strany se současně dohodly, že termín do ukončení transakce prodlouží do 15 června, původně měl vypršet v úterý. Spojení ale stále nepovolil antimonopolní úřad.

Článek

A vzhledem k tomu, že se spojují dvě společnosti, které poskytují v ČR podobnou službu, tedy pomoc motoristům nouzi a hrozí, že společnost poté bude mít monopol, je možné, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se vysloví proti transakci.

ÚAMK za podíl zaplatila celkem 67 miliónů korun, pokud ÚOHS rozhodne, že transakce omezí soutěžní prostředí a nepovolí ji, konsolidační agentura peníze vrátí.

O přímém prodeji 69 procent ABA společnosti ÚAMK rozhodla vláda loni v listopadu. ÚAMK složil v prosinci zálohu 25 miliónů korun a předal podklady ke schválení ÚOHS. Ten akvizici dosud zkoumá. Podle mluvčího Kristiána Chalupy musel správní řízení na měsíc přerušit kvůli tomu, že nedostal všechny nutné podklady.

Dvojnásobná suma

Stát se pokoušel prodat akcie ABA již loni v únoru, vláda ale tehdy návrh ministerstva financí prodat firmu přímo ÚAMK neschválila. Druhého pokusu o prodej se původně účastnilo 13 firem a do užšího výběru doporučil poradce tendru Commerzbank deset z nich. Soutěž opět vyhrála ÚAMK, ačkoliv nabídla nejnižší sumu. Vláda jí ABU prodala pod podmínkou, že za na zaplatí nejméně 67 miliónů. ÚAMK původně nabízel 33 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám