Hlavní obsah

Tvrdík končí v ČSA, bude volebním manažerem ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jaroslav Tvrdík opustí post prezidenta a předsedy představenstva ČSA, místo toho se stane volebním manažerem ČSSD. Na jeho místo má přijít člen představenstva a ředitel správy ČEZ Radomír Lašák.

Článek

Personální změny v ČSA by měla ve středu schválit mimořádná dozorčí rada a projednat představenstvo společnosti.

Pod Tvrdíkovým vedením prošly České aerolinie výraznými změnami. Během roku 2004 se počet přepravených cestujících meziročně zvýšil o zhruba 800 tisíc, a dosáhl tak více než 4, 345 miliónů. V roce 2005 rostl počet cestujících, když jich s ČSA letělo více než 5 miliónů. Pro zachování tohoto počtu však musí ČSA do budoucnosti modernizovat svoji flotilu.

Lašák má do konce roku připravit privatizaci ČSA

Lašák, by měl podle premiéra Jiřího Paroubka připravit privatizaci společnosti nejpozději do konce roku 2006. Strategie ČSA počítala s tím, že ztrátu 1,2 miliardy korun uhradí firma do konce roku 2006.

Lašáka hodnotí ministr průmyslu a obchodu Milan Urban jako kvalifikovaného odborníka. "Je schopný řídit velké firmy a dokáže si poradit i s tím, aby ČSA byly perspektivním podnikem," uvedl.

Lašák absolvoval v roce 1989 Vysokou školu ekonomickou, v devadesátých letech pracoval v Komerční bance. V roce 2000 se stal v KB členem představenstva a náměstkem generálního ředitele. Připravoval také KB k privatizaci.

Paroubek chce s Tvrdíkem vyhrát volby

Na dotaz, zda je Tvrdík pro premiéra v této chvíli cennější ve funkci stranické než v hospodářské, Paroubek odpověděl: "Ano. Protože mi jde o to, vyhrát volby. Jsem přesvědčen, že s ním a s některými dalšími lidmi se to podaří."

Paroubek si prý Tvrdíka vybral proto, že má vztah k soc. dem., ale není ponořen v problémech v soc. dem. Navíc je to manažerský typ, který je schopen veřejně vystupovat a člověk politicky uvažující.  

Reklama

Související články

Lašák zřejmě povede ČSA k privatizaci

S největší pravděpodobností Jaroslava Tvrdíka v čele Českých aerolinií nahradí Radomír Lašák, který přes rok působil ve vedení elektrárenské firmy ČEZ. Premiér...

Výběr článků

Načítám