Hlavní obsah

Turistická sezóna není kritická, míní ministerstvo

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve středu popřel, že by letošní turistická sezóna v Česku byla katastrofou. Tvrzení o dramatickém poklesu tržeb hotelů, restaurací či obchodů v Praze označil za přehnané. Obchodníci a zástupci cestovních kanceláří však s Čunkem nesouhlasí.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Turisté v Česku stále více jezdí do regionů. Praha ztrácí.

Článek

Sezónu označili za velmi špatnou. Na vině je podle nich silná koruna a nedobrá pověst ČR ve světě. „V červenci jsme měli pokles tržeb o třicet pět procent, což je dramatické snížení,“ řekl Právu pražský podnikatel Oto Ledvinka, který v centru metropole vede obchod se suvenýry.

Jeho častými zákazníky jsou Asiati. Ti ale kvůli silné koruně už tolik neutrácejí. „A už k nám ani tolik nejezdí. Náklady na cestu do Prahy vyjdou zhruba stejně jako třeba na cestu do Paříže, kam pojedou raději, protože má lepší zvuk,“ konstatoval Ledvinka.

Čunek pro datum zavedení eura

Problém silné koruny zmínil i Čunek. Podle něj by cestovnímu ruchu mohlo pomoci rychlé stanovení pevného data přijetí eura. Otázku špatné reputace Česka a Prahy ve světě, ale nevidí tak černě. „Podle nedávných výsledků mezinárodního výzkumu je ČR 17. nejbezpečnější zemí světa. V regionu střední a východní Evropy se umístila druhá za Slovinskem. Praha se pak umístila v první padesátce,“ uvedl ministr

Připustil přesto, že turisty přijíždějící do ČR trápí nepoctiví taxikáři, směnárny a kapsáři.

S Čunkovým optimismem nesouhlasil Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). „Problém není silná koruna, protože v Evropě jsou desítky měst dražších než Praha a turisté se tam hrnou. Potíž je v tom, že skoro v každém zahraničním průvodci najdete upozornění, že se u nás ve velké míře krade a je zde pouliční kriminalita,“ sdělil Právu Okamura.

Upřesnil, že Čunkem uváděný průzkum hodnotí podle takzvaného Global Peace Indexu (GPI) dvacet čtyři ukazatelů bezpečnosti dané země. „Pouze jeden z nich však posuzuje kriminalitu. Ostatní hodnotí například výdaje na zbrojení, vztahy se sousedními zeměmi nebo riziko teroristický útoků v dané zemi,“ shrnul.

Nejhorší rok od povodní

AČCKA označuje červenec za nejhorší měsíc od povodní v roce 2002. Meziroční tržby pražských restaurací, obchodů, hotelů a cestovních kanceláří klesly v průměru o třicet procent.

Rostislav Vondruška, ředitel agentury CzechTourism, údaj zpochybnil s tím, že úbytek je asi desetiprocentní. „U hotelů není na vině jen silná koruna, ale i zvyšující se jejich počet v Praze. Zatímco Vídeň měla loni při srovnatelné návštěvnosti 50 tisíc lůžek, v Praze jich bylo už téměř 75 tisíc,“ řekl Právu Vondruška. Podle něj je „stále lepší mít nálepku drahé destinace, než té levné“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám