Hlavní obsah

Turisté odsouvají Prahu na druhou kolej, jezdí spíše do lázní

Novinky, toh
PRAHA

Zlatá ulička, Pražský hrad či orloj na Staroměstském náměstí letos už tolik netáhnou. Praha začíná ztrácet svůj lesk a letos zažívá značný odliv turistů. Tuzemské hory a lázně stále lákají, ale česká metropole vysokými cenami a nekvalitními službami takřka vyhnala turisty.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Článek

"Situace je úplně katastrofální. Služby jsou nekvalitní a drahé, navíc Praha není bezpečná destinace. Restaurace, obchody, hotely i cestovní kanceláře tak zažívají největší krizi od povodní v roce 2002,“ komentoval současnou situaci Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Metropole hlásí v sezóně oproti loňsku propad zhruba o třicet procent.

V regionech není odliv tak dramatický

V regionech situace není tak katastrofická. Například Karlovy Vary si na počet turistů rozhodně stěžovat nemohou.

"Nejpočetnější na dlouhodobé pobyty jsou Rusové, na krátkodobé Němci. Letos možná bude zase o něco vyšší návštěvnost,“ řekl Novinkám Jan Rousek z turistického centra v největších lázních na západě Čech.

Rousek připomněl, že problém s cenami nevidí. "Rusové jsou nároční, pro ně je tu draho pořád,“ dodal.

Průměrnou sezónu mají v Českém Krumlově. Zdejší turistické centrum hlásí odhadem malý pokles návštěvníků jak z Česka, tak z ciziny. Obdobně jsou na tom nejvyšší české hory Krkonoše, kam letos jezdí o něco více našinců než cizinců.

Praha jako barometr

Podle Okamury je však z hlediska celkového tuzemského cestovního ruchu ukazatelem hlavně Praha. "Z loňských 6,7 miliónu zahraničních turistů, kteří navštívili ČR, již plných 60 procent navštívilo pouze Prahu,“ uvedl Okamura. Připomněl však, že hlavní město není v podvědomí cizinců bráno jako bezpečné. To právě dopomáhá odlivu zájmu turistů.

"Snad kdybychom se najednou 'přes noc' stali bezpečnou, milou a zcela bezproblémovou destinací po vzoru například Rakouska, tak by se k nám bohatší turisté zase začali vracet a svých peněz by za návštěvu České republiky nelitovali,“ uzavřel Okamura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám