Hlavní obsah

Tržby obchodníků se dál propadají

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby obchodníků v lednu klesly při očištění o kalendářní vlivy meziročně o 6,5 procenta. Meziměsíčně se potom snížily o 6,6 procenta. Vyplývá to z dat o maloobchodu, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jedinou výjimkou jsou tržby internetových obchodů, které meziročně vzrostly o 34,5 procenta.

Foto: Novinky

Tržby obchodníků v lednu klesly při očištění o kalendářní vlivy meziročně o 6,5 procenta.

Článek

ČSÚ připomněl, že celý leden poznamenala pokračující opatření proti šíření koronaviru. „Většina prodejen nepotravinářského zboží nemohla prodávat vůbec, nebo pouze v omezené míře,” uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„Pokles však zaznamenaly nejen prodejny nepotravinářského zboží, ale i prodejny potravin, snížil se také prodej pohonných hmot,” dodala.

Zatímco tržby internetových obchodů rostly téměř o 35 procent, prodeje ve všech kamenných prodejnách se propadly.

V prodejnách s oděvy a obuví tržby klesly o 74,1 procenta, s výrobky pro domácnost o 23,9 procenta, s kosmetickými a toaletními výrobky o 11,9 procenta a s počítačovou a telekomunikační technologií o 9,6 procenta.

Služby přes palubu. Tržby se loni propadly o desítky procent

Ekonomika

Pokles se týká i prodejen s potravinami. V těch nespecializovaných, jako jsou supermarkety nebo večerky, to bylo o 3,1 procenta. U těch specializovaných šlo potom o pokles o 19,3 procenta.

„V dalším měsíci se dá čekat opět masivní propad, ale počínaje březnem se situace zlepší. Nejlépe by na tom měly být kasy maloobchodníků statisticky v dubnu, jelikož v tomto měsíci loni meziročně klesly tržby o 10,2 procenta,” připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„Nebude se jednat o zlepšení situace, ale projeví se vliv nízké srovnávací základny z loňského roku. Na ucelený obrázek o maloobchodních tržbách si budeme muset počkat až na příští rok,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám