Hlavní obsah

Trump vyhlásil stav nouze kvůli ochraně telekomunikačních sítí

• Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve středu exekutivním příkazem vyhlásil stav nouze, aby zabránil některým zahraničním společnostem ohrozit americké telekomunikační sítě. Oznámil to Bílý dům. Podle listu The Washington Post má krok zabránit vlivu zahraničních rozvědek a je zaměřen očividně vůči Číně.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Rozhodnutí amerického prezidenta umožní Bílému domu zakázat jakýkoli obchodní kontakt s čínskou firmou Huawei Technologies, kterou Washington obviňuje z vazeb na čínskou rozvědku. Trump při vyhlášení stavu nouze využil zákona, který mu dává právo regulovat obchod v případě ohrožení americké národní bezpečnosti.

The Washington Post upozornil, že stav nouze prezident vyhlásil v době prohlubující se krize v hospodářských vztazích s Čínou. V exekutivním příkazu uvedl, že cizí nepřátelé zneužívají zranitelnosti amerického telekomunikačního systému. Poukázal na nebezpečí hospodářské a průmyslové špionáže.

Dekret zmocňuje ministra obchodu, aby zablokoval veškeré transakce zahrnující komunikační technologie nabízené společnostmi, jež jsou kontrolovány zahraničními protivníky USA a představují „nepřijatelné” bezpečnostní riziko nebo špionáží či sabotáží ohrožují životně důležité komunikační sítě.

Trumpovo středeční rozhodnutí se podle amerických médií dlouho očekávalo, ale blokovala je americká Národní hospodářská rada, hlavní poradní orgán prezidenta v oblasti zahraničních ekonomických vztahů. Nyní podle listu The Washington Post rada své námitky stáhla v reakci na váznoucí jednání Washingtonu s Pekingem o nové obchodní smlouvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám