Hlavní obsah

Trump svými tweety sestřelil čínské akcie

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendové tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa se neblaze projevily na vývoji čínských akciových trhů. Šanghajský index CSI 300 spadl téměř o šest procent, uvedl server Financial Times. Trump napsal, že v pátek uvalí vyšší cla na čínské zboží. Dosud se přitom zdálo, že obchodní jednání mezi Pekingem a Washingtonem se blíží ke zdárnému konci.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Pekingu (archivní snímek z listopadu 2017).

Článek

Podle Trumpa USA v pátek zvýší desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) na 25 procent. Prezident navíc pohrozil, že Washington zavede 25procentní clo i na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu Kč), které dosud clu nepodléhají. „Obchodní jednání pokračují s Čínou, ale příliš pomalu,” dodal Trump.

Jeden z největších propadů za tři roky

V jednu chvíli CSI 300 ztrácel přes šest procent. Později došlo k mírné korekci a v závěru obchodování se ztráta pohybovala kolem 5,8 procenta. Stále jde o jeden z největších propadů za tři roky.

Hongkongský Hang Seng ve stejnou dobu ztrácel 3,24 procenta. Japonský index Nikkei 225 klesl jen o 0,2 procenta.

„Z krátkodobého hlediska jsou investoři oprávněně znepokojeni,” řekl Financial Times tržní stratég společnosti JP Morgan pro oblast Asie a Tichomoří Tai Hui.

Hrozba obchodní války totiž v loňském roce výrazně zatížila riskantní aktiva právě v Asii. „Z dlouhodobého hlediska však – vzhledem k jeho dlouhodobé pozornosti upírané na ekonomiku a výkon akciových trhů – může pokles trhu prezidenta Trumpa přimět, aby se ve své rétorice krotil,” dodal expert s tím, že k něčemu podobnému došlo na konci listopadu.

Může jít o taktiku v obchodním jednání

Pro Trumpa je však zřejmě zásadní, že se dosud daří americkým akciím.

„Stěžejní ukazatel amerických akcií, index Standard & Poors’s 500, totiž překonával další historické rekordy,” připomněl pro Novinky hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Trvalejší propad amerických akciových trhů ohrožuje Trumpovo znovuzvolení v příštím roce, avšak krátkodobý výprodej je zjevně prezident ochoten riskovat, zvláště, trhají-li domácí akciové ukazatele opět historické rekordy,” dodal.

„O tom, že jde o taktiku, by mohla svědčit slova Trumpova ekonomického poradce Larryho Kudlowa, který se vyjádřil v tom smyslu, že Trumpovy tweety jsou varováním čínské straně,” uzavřel Kovanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám