Hlavní obsah

Trump podpořil bojkot Harley-Davidson

Novinky, tov

Americký prezident Donald Trump opět zaútočil na výrobce motorek Harley-Davidson, který hodlá kvůli celní válce stěhovat výrobu mimo USA. Podle Trumpa je „skvělé“, že mnoho majitelů Harley-Davidson chce firmu bojkotovat.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Motorkář řídí Harley-Davidson

Článek

„Mnoho majitelů Harley-Davidson plánuje bojkot, pokud firma přesune výrobu do zámoří. Skvělé!“ napsal Trump na Twitteru. Dodal, že řada firem včetně konkurenčních výrobců míří naopak do USA.

Harley-Davidson už v červnu uvedl, že přesune část výroby mimo USA, aby omezil dopad odvetných cel na zisk firmy. Současně odhadl, že obchodní válka může letos snížit jejich ziskové marže až o polovinu, uvedl server BBC.

Výrobce slavných motorek má montážní závody v Austrálii, Brazílii, Indii a Thajsku. Ačkoli stále neupřesnil, kam a v jakém rozsahu výrobu přestěhuje, čelí opakovaně kritice prezidenta Trumpa. Ten naposledy tvrdil, že se američtí zákazníci na výrobce motorek „velmi zlobí“.

Trump na jaře zavedl cla na dovoz hliníku a oceli, aby chránil domácí výrobce a údajně také „národní bezpečnost“. Odvetná cla později zavedly EU, Kanada, Mexiko nebo Indie. Cla do EU se týkají mimo jiné právě motorek, džínů nebo bourbonu. Ještě rozsáhlejší celní válku vedou USA s Čínou. Zvažují také zavedení cel na dovoz automobilů a automobilových dílů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám