Hlavní obsah

Trump nejprve mlžil, pak rozpočet podepsal. Ale prý už naposledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump podepsal zákon o rozpočtu, o němž ještě v pátek dopoledne tvrdil, že jeho podporu nemá. Na tiskové konferenci v Bílém domě řekl, že zákon podepsal z důvodů národní bezpečnosti, ale v budoucnu už prý nic takového neschválí. Zákon počítá s uvolněním 1,3 biliónu dolarů (26,9 biliónu korun) na vládní programy do konce letošního září.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump oznamuje podepsání rozpočtu.

Článek

Na financování vlády se dohodly obě komory amerického Kongresu, a pokud by Trump podpis odepřel, jeho vláda by se v pátek o půlnoci místního času ocitla bez peněz. Podobnou situaci ve Washingtonu řešili od loňského listopadu už několikrát.

Ještě v pátek ráno místního času Trump nevylučoval, že zákon vetuje. „Zvažuji možnost vetovat zákon o financích, a to kvůli více než 800 000 účastníkům programu DACA naprosto opuštěných demokraty a kvůli nedostatečnému financování pohraniční zdi, která je pro naši národní obranu zoufale potřebná,” napsal v twitteru.

Program DACA na podporu mladých přistěhovalců bez dokladů, který zavedl Trumpův předchůdce Barack Obama, počátkem března vypršel. Trump se zavázal, že ho zruší, pokud se Kongres nedohodne na jiném řešení. Jeho rozhodnutí ale blokují americké soudy.

Trump na tiskové konferenci své výhrady zopakoval. Poslancům vyčetl, že osud přistěhovalců nevyřešili a postěžoval si, že dostane méně peněz na stavbu hraniční zdi na jihu USA, než kolik žádal. Prohlásil ale, že kvůli razantnímu zvýšení výdajů na zbrojení se rozhodl zákon podepsat.

„Naše armáda bude daleko silnější než jakákoli jiná ve světě,” řekl Trump. Za pozitivní označil částku pro boj s drogovou epidemií a možnost budovat „prvky” zdi na hranici s Mexikem. Trump konstatoval, že mu nic jiného než zákon podepsat nezbývalo. Neopomněl ale dodat, že „nikdo není s rozpočtem víc nespokojen,” než je on sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump zvažuje veto rozpočtu

Kongres Spojených států schválil rozpočet vlády do konce září počítající s částkou 1,3 biliónu dolarů (26,9 biliónu korun). Trump ale na Twitteru napsal, že...

Výběr článků

Načítám