Hlavní obsah

Trump chce navýšit clo na čínské zboží o 100 miliard dolarů

– Washington

Americký prezident Donald Trump požádal Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR), aby zvážil navýšení cla na čínské výrobky o dalších 100 miliard dolarů (asi dva bilióny korun), napsala agentura DPA. Trump tvrdí, že jde o reakci na „nečestnou mstu Číny“. Ta totiž oznámila, že chce uvalit 25procentní clo na 106 amerických výrobků, například na auta, letadla či sójové boby.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Úřad by měl rozhodnout o tom, na jaké zboží se opatření bude vztahovat. Trump rovněž vyzval ministerstvo zemědělství, aby vypracovalo plán na ochranu zájmů amerických farmářů.

Spor mezi dvěma největšími ekonomikami o údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví eskaluje. Trump dlouhodobě tvrdí, že obchodní politika Číny vedla ke krachu amerických továren a připravila tak milióny Američanů o práci.

Trump 22. března podepsal dekret, který povede k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (1,2 biliónu Kč). Úřad obchodního zmocněnce již má seznam se zhruba 1300 produkty, na které chtějí Spojené státy aplikovat 25procentní clo.

Desítky obchodních svazů zastupujících přední americké podniky vyzvaly Trumpa, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. Varovaly před jejich negativními dopady na ekonomiku Spojených států i na americké spotřebitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám