Hlavní obsah

Tripartita se shodla na využití Antiviru u automobilek a jejich dodavatelů

Praha

Automobilky a jejich dodavatelé by kvůli omezení výroby měli začít čerpat příspěvky z programu Antivirus. Stát by jim mohl proplácet 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Shodla se na tom v pondělí tripartita, řekl po jednání premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Škoda Auto

Výroba Škody Fabia

Článek

„Program Antivirus se osvědčil. Máme ho schválený plošně do konce roku. Domluvili jsme se, že jím podpoříme automobilový průmysl,“ oznámil po jednání se zástupci firem a odborů Babiš.

Podporu chce vyjednat v Evropské komisi. Peníze je totiž možné zatím podle evropských pravidel poskytovat do konce roku.

Odstávky automobilek potopily srpnové výsledky průmyslu

Ekonomika

Vyjednává se ale o prodloužení až do konce července příštího roku. Zatím by tak podniky mohly pobírat peníze jen za říjen a listopad.

„Vláda by to mohla schválit co nejdříve, nejpozději do 7. listopadu s tím, že by to platilo zpětně od 1. října,” doplnil premiér.

Program Antivirus využívaly firmy během platnosti protikoronavirových omezení. Proplácely se z něj výdělky v zavřených provozech i náhrady mezd lidem v karanténě či firmám s výpadkem poptávky, surovin a personálu.

Výroba aut v Česku klesla o desítky procent

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám