Hlavní obsah

Třinecké železárny loni vydělaly 1,44 miliardy. O polovinu méně než předloni

Právo, Novinky, Pavel Karban, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se ziskem 1,44 miliardy korun po zdanění uzavřely hospodaření loňského roku Třinecké železárny. V roce 2015 přitom vydělaly 2,78 miliardy korun, což znamená pokles o 48 procent. Tržby jim klesly o 4,7 miliardy na 32,22 miliardy korun. Uvedla to mluvčí železáren Petra Jurásková.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Záběr z Třineckých železáren

Článek

Příčinou nižších tržeb a redukovaného zisku je pokles cen ocelových výrobků na trzích kvůli nadprodukci v Evropě i v dalších zemích.

„Na celkovém poklesu hospodářského výsledku se kromě konjunkturních faktorů podílelo i navýšení osobních nákladů v důsledku výplaty mimořádných odměn zaměstnancům,“ uvedl předseda dozorčí rady Třineckých železáren Tomáš Chrenek.

„Výsledek hospodaření je však vyšší, než jsme vzhledem k velmi složité situaci v evropském ocelářském průmyslu očekávali,” dodal Chrenek.

Většina výroby šla na export

Kolísání cen surovin a vlivu nadbytečných kapacit se huť bránila optimalizací výrobního portfolia. Loni železárny vyrobily 2,605 miliónu tun oceli, přičemž 68 procent výroby putovalo na export, hlavně na Slovensko a do Německa, Itálie, Polska a USA.

Nejprodávanějším výrobkem huti byl stejně jako v předešlých letech drát, jehož podíl dosáhl 983 kilotun, což představuje 34,4 procenta z celkového prodeje. Druhým silným sortimentem byly tyčové a profilové oceli, kterých firma prodala 575 kilotun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Celý proces trvá při teplotě přes 1200 stupňů Celsia zhruba 21 hodin.

„Díky investicím do nových zušlechťovacích a úpravárenských kapacit je tyčová ocel dodávána dle požadavků zákazníků ve válcovaném, tepelně zpracovaném, loupaném nebo taženém stavu,” vysvětlil místopředseda dozorčí rady Ján Moder.

Finalizačními procesy zvyšujeme přidanou hodnotu našich produktů, jejichž prodej na trzích roste. Uplatňují se zejména v automobilovém a strojírenském průmyslu.

Prodej kolejnic se propadl

Naopak propad zaznamenal prodej kolejnic a železničního příslušenství, meziročně se snížil o téměř 44 kilotun na 234 kilotun. Příčinou je zejména vliv nedostatku zakázek v tuzemsku.

Třinecké železárny každoročně investují několik miliard korun. Letos mají jít tři miliardy do modernizace stávajících výrobních zařízení a do pořízení nových. Třetinu investic pak firma vloží do ekologických projektů. Zřejmě nejvýznamnější investicí letošního roku bude modernizace blokovny.

Společnost Moravia Steel Tomáše Chrenka je jediným akcionářem železáren.

Reklama

Související články

Třinecké železárny loni vydělaly miliardu

Největšího objemu výroby oceli od roku 2009 dosáhla loni ocelářská firma Třinecké železárny (TŽ). Vyrobila 2553 kilotun oceli, což je o 60 kilotun více, než...

Výběr článků

Načítám