Hlavní obsah

Třinecké železárny spustily koksárenskou baterii. Stála více než miliardu

Právo, plk

Investici 1,2 miliardy korun si vyžádala modernizace koksárenské baterie KB 11 v Třineckých železárnách (TŽ). Tu firma uvedla v pondělí dopoledne po více než roční rekonstrukci do zkušebního provozu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Koksárenská baterie vyprodukuje ročně 350 tisíc tun koksu.

Článek

„Jde o rozsáhlou modernizaci jedné ze dvou našich koksárenských baterií. Investice 1,2 miliardy korun do obnovy technologií se řadí k nejvýznamnějším v huti v posledních letech,“ uvedl místopředseda dozorčí rady TŽ Ján Moder. Připomněl, že koksárenská baterie KB 12 byla modernizována v roce 2011.

Modernizace KB 11 si vyžádala 10 tisíc tun žáruvzdorného materiálu, který nyní tvoří 72 komor. V jedné komoře vznikne ze 17 tun upěchovaného uhlí 12,5 tuny koksu. Celý proces trvá při teplotě přes 1200 stupňů Celsia zhruba 21 hodin.

Foto: Pavel Karban, Právo

Celý proces trvá při teplotě přes 1200 stupňů Celsia zhruba 21 hodin.

Generální ředitel TŽ Jan Czudek upozornil, že v průběhu investiční akce došlo na obnovu technologického zařízení provozu včetně pořízení nových obsluhovacích strojů. „Baterie tak plní veškeré požadavky nejlépe dostupných technik i přísných ekologických limitů,“ poukázal.

"Tím pádem budeme v koksu soběstační a nebudeme potřebovat další nákupy. Koks máme jenom pro svoji spotřebu," doplnil Czudek podle ČTK.

Baterie sníží množství emisí, vydrží dvacet let

Nejmodernější technologie přispějí ke značnému snížení množství emisí v ovzduší. Baterie je nyní vybavena odsáváním, takže plyn vznikající při styku uhlí se žhavou stěnou komory je zachycen a vyčištěn. Koksárenský plyn pak železárny dál využívají jako palivo a spolu s vysokopecním plynem zpětně používají při výrobě koksu.

Koksárenská baterie vyprodukuje ročně 350 tisíc tun koksu, její životnost by měla být minimálně 20 let a železárny díky ní ušetří zhruba 600 miliónů korun za rok. Po zprovoznění baterie KB 11 disponují TŽ zase dvěma bateriemi, ty pokryjí celoroční spotřebu koksu na výrobu surového železa v hutním podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám