Hlavní obsah

Trh s americkou ropou je v rozkladu, těží se všude a není ji kam dávat

Právo, Novinky, bož, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) určená k dodání v květnu se v pondělí na trhu prodávala za negativní ceny. Ten, kdo chtěl ropu v květnu prodat, tak za ni musel kupujícímu ještě zaplatit. V úterý se ropa WTI dostala zase na pozitivní hodnoty, i když jen na úsměvný jeden dolar. Severomořská ropa Brent si drží ještě pochopitelné ceny, ovšem poprvé za 18 let spadla pod 20 dolarů za barel.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny ropy WTI

Článek

Americká lehká ropa WTI určená k dodání v květnu v pondělí kvůli nízké poptávce po této surovině a obavě z plných skladovacích kapacit nejprve zlevnila na burze o třetinu na cenu pod 11 dolarů za barel. Cena tak klesla nejníže od prosince 1998. Tím to však nekončilo.

V jednu chvíli se barel ropy dostal na 37,63 dolaru – ovšem minus. Ten, kdo chtěl ropu v květnu prodat, tak za ni musel kupujícímu ještě zaplatit.

V pondělí tak ropa WTI ztratila 306 procent. V úterý kontrakt na WTI s dodáním v květnu připisoval zhruba 104 procent a dostal na pozitivní hodnoty, 1,36 dolaru za barel. V průběhu úterý se pak cena pohybovala na hraně záporného pásma.

Trh s ropou se zhroutil. Prodávající musí kupujícímu ještě zaplatit

Ekonomika

Záporné ceny se objevily jen u americké ropy WTI, u severomořské ropy Brent nikoliv. Rozdíly ve vývoji cen severomořské a americké ropy ukazují na to, že se očekávají problémy hlavně ve Spojených státech.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

„Je to nejen čistě americký problém, ale je jen krátkodobý. Týká se však jen kontraktů pro dodání ropy v nejbližších dnech. Evropa i Blízký východ zatím skladovací možnosti mají, i když i tam jich ubývá a nemůžeme vyloučit podobné paradoxy i v Evropě,“ uvedl hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Ze Spojených států v průběhu pondělí přicházely zprávy, že některé společnosti mají zásobníky ropy zcela naplněny. Ukazuje se, že ropy je nadbytek, a neví se, co s ní dělat. Poptávka po ní je totiž malá, ovšem těží se stále další a další. V USA se podle Bartoně nedostává skladovacích prostor mimo jiné proto, že tam výrazně stoupla produkce ropy, za posledních 10 let se zdvojnásobila.

„Proud ropy prýštící ze země tam stoupl nejvíce. I proto tam skladovací možnosti dojdou jako první. Technologicky je komplikované vrt zavřít, a jednou zavřený se již nemusí podařit obnovit,“ dodal ekonom.

Ceny ropy jsou nejnižší za více než dvacet let

Ekonomika

„To se projevuje například rozevřením nůžek mezi cenou ropy typu Brent a cenou WTI. Rozdíl v ceně obou druhů ropy se zvýšil přes patnáct dolarů na barel, nejvýše od roku 2015. Odráží to obavu obchodníků, že problém s uskladněním ropy se fatálně vyhrotí dříve na americkém kontinentu,“ sdělil Právu hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Negativní ceny známe z energetiky

Ekonom Bartoň připomněl, že záporné ceny nejsou tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Skladovací prostory pro ropu v americké Oklahomě

„Negativní ceny za energii známe i z Evropy minimálně deset let – zejména v energetice. Když do Dánska přijde bouře a větrníky se roztočí, výrobci platí odběratelům za to, že od nich přebytečnou elektřinu odeberou. V Německu jsou záporné ceny téměř dvě procenta času v roce,“ připomněl Bartoň.

„Některé druhy ropy na americkém kontinentu už se prodávají jen za jednotky dolarů, třeba v Texasu za dva dolary za barel, a ojediněle i za zápornou cenu, kdy kupující dostává ještě navrch zaplaceno, neboť uvolňuje místo k uskladnění,“ podotkl Kovanda.

OPEC razantně sníží těžbu

Ropný kartel OPEC se sice s Ruskem a dalšími zeměmi 12. dubna dohodl na razantním snížení těžby o takřka 10 milionů barelů denně, což za normálních okolností představuje desetinu denní těžby, k růstu cen ropy to ale nepřispělo.

„Poptávka klesá ještě dramatičtěji, až o 30 milionů barelů denně. Ropy je tak stále přebytek a zintenzivňují potíže s jejím uskladněním,“ uvedl Kovanda.

Reklama

Související články

Benzin a nafta za týden opět zlevnily

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla o 26 haléřů na 27,09 koruny za litr, a drží se tak na nejnižších hodnotách od konce března...

Výběr článků

Načítám