Hlavní obsah

Tradiční čaj začíná Brity nudit, spotřeba klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej tradičního černého čaje v Británii za posledních pět let klesl o šest procent. Spotřebitelé totiž přecházejí k bylinným a ovocným čajům a více se zajímají také o čaj zelený. Plyne to z průzkumu analytické společnosti Mintel, jehož výsledky zveřejnil zpravodajský server BBC.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Žena ochutnávající čaj v jednom z londýnských obchodů.

Článek

Tržby z prodeje černého čaje v sáčcích letos podle odhadů klesnou na 654 miliónů liber (přes 25 miliard korun) z úrovně 699 miliónů liber v roce 2010.

V letech 2012 až 2014 vzrostl prodej sáčkovaných ovocných a bylinných čajů o 31 procent na 76 miliónů liber, zatímco tržby z prodeje dávkovaného zeleného čaje vystoupily o 50 procent na 36 miliónů liber.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle analytičky Emmy Cliffordové prodej tradičního čaje podkopává jeho „nudná image“. K alternativám se lidé v rámci dnešního módního trendu obracejí ve víře, že prospívají zdraví a že pozitivně ovlivňují náladu. K poklesu spotřeby černého čaje podle ní může přispívat i snižování odbytu sušenek, nezbytného britského doplňku k odpolednímu čaji.

Již dříve BBC upozornila, že k poklesu spotřeby čaje dochází i v Indii, která je s britskou čajovou tradicí historicky spojená. Mladší generace Indů začala dávat před čajem přednost kávě, což do země v posledních letech přitáhlo velké řetězce jako například Starbucks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám