Hlavní obsah

Toyota chce spor o vadné pedály vyřešit smírem, nabízí přes miliardu dolarů

Detroit

Největší japonská automobilka Toyota Motor chce ve Spojených státech ukončit spor o vadné pedály a nabízí odškodné v celkové výši až 1,1 miliardy dolarů (asi 20,9 miliardy korun). Půjde tak o jednu z největších částek, jakou kdy firmy v USA vyplatily, aby zastavily hromadnou žalobu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bylo to těžké rozhodnutí, zvlášť s ohledem na to, že spolehlivé vědecké důkazy a řada nezávislých hodnocení potvrdily bezpečnost elektroniky brzdového systému,“ uvedl právní zástupce společnosti Toyota Motor Sales USA Christopher Reynolds.

Navrhované vypořádání počítá s kompenzací za ekonomické ztráty, které mohly majitelům vzniknout v souvislosti s případnou bezpečnostní závadou na vozidle. Částka pokrývá většinu žalob, které majitelé vozidel Toyota na automobilku podali za to, že jejich vůz někdy samovolně zrychlí. Nepokrývá ale odškodné za smrt či zranění při havárii.

„Došli jsme k závěru, že otočit stránku v tomto právním sporu a vyřešit jej smírem je v nejlepším zájmu firmy, našich zaměstnanců, prodejců a hlavně našich zákazníků,“ dodal Reynolds.

Dohoda se týká miliónů aut

Dohoda o mimosoudním vyrovnání se týká až 16 miliónů aut, které Toyota v USA prodala v letech 1998 až 2010. Týká se to až 30 modelů, včetně nejprodávanějších Camry a Corolla. Toyota nepřiznala žádnou vinu, měla by ale zaplatit instalaci bezpečnostního mechanismu do brzdového systému u zhruba 3,25 miliónu svých vozů.

Toyota byla v minulých letech nucena svolat milióny vozů kvůli různým problémům, tedy nejen kvůli nechtěnému zrychlování aut. To mělo negativní dopady na její pověst. Za pozdní hlášení o bezpečnostních závadách a průtahy při svolávání vozů k opravám americké úřady nedávno firmě vyměřily rekordní pokutu 17,35 miliónu dolarů (asi 330,4 miliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám