Hlavní obsah

Továrny Volkswagenu se odklánějí od uhlí. Automobilka chce napravit emisní skandál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Volkswagen už nebude ve dvou elektrárnách ve svém výrobním komplexu ve Wolfsburgu spalovat uhlí, ale zemní plyn. Do jejich modernizace investuje 400 miliónů eur (10,17 miliardy korun). VW po aféře Dieselgate podle svého vyjádření klade důraz na ekologii.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Výroba vozu Volkswagen e-Golf

Článek

Největší evropská automobilka oznámila, že elektrárny, které vedle montážního závodu VW zásobují teplem město Wolfsburg, mají na nový druh paliva přejít v letech 2021 a 2022.

Po skandálu s podváděním při testování emisí vozů s naftovými motory se německá automobilka snaží napravit pošramocenou pověst, stimulovat prodeje a současně zvýšit svou tržní hodnotu, která kvůli tomu spadla na polovinu, píše server CNN. Silnou podporou vozidel na elektrický pohon se VW pasuje do pozice ekologického lídra.

Slíbili snížit dopad za životní prostředí

Společnost přislíbila, že v období 2010 až 2025 sníží svůj dopad na životní prostředí o 45 procent a k dosažení tohoto cíle by měla přispět právě modernizace elektráren.

„Nová zařízení také zásadně sníží spotřebu vody, objem odpadů a další emise," prohlásil šéf skupiny pro otázky životního prostředí Stephan Krinke.

Německo je závislé na uhlí v mnohem větší míře než jiné rozvinuté země. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je tam z uhlí vyráběno 43 procent energie, zatímco ve Francii jsou to dvě procenta, v Británii devět a v USA 31 procent. V Německu sice roste výkon obnovitelných zdrojů, například větrných elektráren, na druhou stranu postupně odstavuje jaderné elektrárny a tento výpadek potřebuje kompenzovat. K uzavření všech jaderných elektráren do roku 2022 se země rozhodla po jaderné havárii v Japonské Fukušimě v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Žaloby za emise majitele aut moc nelákají

Češi už jsou opatrnější. Po fiasku, kterým v roce 2014 skončily hromadné žaloby na vracení bankovních poplatků, těmto žalobám už moc nevěří. Nejnověji to...

Výběr článků

Načítám