Hlavní obsah

Výrobce mercedesů má problém, i on zřejmě snižoval emise podvodem

Naftové automobily z německého koncernu Daimler byly vybaveny několika softwarovými funkcemi, které byly zřejmě vyvinuty pouze proto, aby vozy prošly emisními testy ve Spojených státech. Informoval o tom německý list Bild am Sonntag s odvoláním na dokumenty amerických vyšetřovatelů. Výrobce vozů Mercedes-Benz se tak řadí do celé plejády automobilek podezřelých z podvodných manipulací s emisemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Logo Mercedes-Benz, který je součástí koncernu Daimler

Článek

Jednou z funkcí podle listu například bylo vypnutí systému pro snižování emisí po ujetí 26 kilometrů. Další funkce pak sloužila ke zjišťování toho, zda je automobil testován. Inženýři automobilky Daimler přitom podle listu v interní e-mailové komunikaci vyjadřovali pochybnosti o tom, zda jsou takovéto funkce legální.

Daimler čelí kvůli emisím naftových automobilů vyšetřování ve Spojených státech i v Německu. Koncern již dříve uvedl, že tato vyšetřování by mohla vyústit ve značné pokuty a svolávání vozů.

Naftové automobily se dostaly do centra pozornosti kvůli aféře německého koncernu Volkswagen kolem manipulací s testy emisí oxidů dusíku. Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulovat s testy nainstaloval do zhruba 11 miliónů naftových aut po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám