Hlavní obsah

Toshiba čeká rekordní ztrátu, zruší sedm tisíc míst

Japonský výrobce elektroniky Toshiba se rozhodl zrušit téměř sedm tisíc pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům celkové pracovní síly podniku. Firma v pondělí předpověděla, že kvůli restrukturalizačním nákladům vykáže rekordní celoroční ztrátu 550 miliard jenů (113 miliard korun).

Foto: © Kim Kyung Hoon / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Plánované rušení pracovních míst se týká výroby osobních počítačů a spotřební elektroniky. Firma také oznámila prodej indonéské továrny na výrobu televizorů a hodlá se zaměřit hlavně na čipy a jadernou energetiku, uvedla agentura Reuters.

Toshiba přikročila k restrukturalizaci aktivit poté, co ji tvrdě zasáhl skandál kolem nadhodnocování zisků.

Společnost nyní předpokládá, že ve finančním roce, který končí v březnu, vykáže čistou ztrátu asi 550 miliard jenů (zhruba 113 miliard korun). Ztráta by tak měla výrazně stoupnout z méně než 38 miliard jenů v předcházejícím roce (osm miliard korun).

Toshiba v dubnu potvrdila, že od fiskálního roku 2008/2009 nadhodnotila zisky o 155 miliard jenů (32 miliard korun). Jde o největší účetní skandál v Japonsku od doby, co se v roce 2011 přišlo na účetní manipulace ve společnosti Olympus. Cena akcií Toshiby se od začátku skandálu propadla zhruba o 40 procent.

K problémům Toshiby podle BBC přispěla i jaderná havárie po tsunami ve Fukušimě v roce 2011. Toshiba provozovala zničenou jadernou elektrárnu Dai-ichi a nese část nákladů na její demontáž.

Reklama

Výběr článků

Načítám