Hlavní obsah

Toaletní voda obsahuje nebezpečnou látku, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před toaletní vodou Diableu eau de parfum. Jak informoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň, tento výrobek obsahuje člověku nebezpečnou látku safrol. Země původu je v tomto případě neznámá.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nebezpečný parfém

Článek

Toaletní voda je ve skleněné lahvičce o objemu 55 ml s mechanickým rozprašovačem. Problém spočívá mimo jiné v tom, že uvedené složení výrobku na vnějším obale neodpovídá platným předpisům. „Některé ingredience jsou úplně vynechány, některé složky jsou uvedeny opakovaně v různých jazycích,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zásadním nedostatkem této toaletní vody je přítomnost látky safrol. „Safrol může být obsažen v kosmetice pouze do hodnoty 100 ppm (dílů na jednu milióntinu – pozn. red.) ve finálním produktu ve formě přirozeného obsahu éterických olejů,“ sdělil Valenta. Testovaný výrobek ovšem éterický olej neobsahuje, takže se na něj podle hygienika uvedená výjimka nevztahuje.

Riziko pro spotřebitele v tomto případě spočívá v tom, že safrol může kontaktem s kůží nebo inhalací přestupovat do organismu, přičemž se jedná o látku „vyvolávající obavy z možných dědičných mutací v lidských zárodečných buňkách a současně o látku, u které se předpokládá u člověka karcinogenní potenciál,“ doplnil Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám