Hlavní obsah

Test potvrdil šestý případ BSE v Česku, podezření na další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PRACHATICE

Kontrolní test potvrdil v úterý šestý případ BSE v Česku. Nákaza u 8leté krávy z farmy Zemědělská výroba Kovář v Záblatí na Prachaticku byla zjištěna o víkendu. Z preventivních důvodů tak budou utraceny její 34 vrstevnice a také tři potomci, uvedl mluvčí Státní veterinární správy. V zápětí potvrdil podezření na další výskyt BSE, tentokrát v Lomnici nad Popelkou.

Foto: Pavla Tochorová

Vodník a jeho víla byli jako jediní ve svém živlu

Článek

Zatím poslední případ se týká tříleté krávy z farmy Zeos v Lomnici. Ve vzorcích tkání veterináři našli známky nakažení tzv. nemocí šílených krav. Vzorek byl ihned odeslán na kontrolní test, v zemědělském družstvu byly okamžitě přijata standardní opatření, uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben. Výsledky kontrolního testu by měly být známy v pátek nebo začátkem příštího týdne.

Na Prachaticku se bude porážet

Potvrzený šestý případ BSE na Prachaticku si vyžádá likvidaci vrstevnic nakaženého zvířete. Duben neupřesnil, kdy nucená porážka začne. Chov byl po zjištění BSE uzavřen, což podle něj znamená, že zvířata se z něj až do odvolání nesmějí přesunovat.

Podle ředitele okresního inspektorátu veterinární správy v Prachaticích Miroslava Štěpánka má soukromý zemědělec Václav Kovář na statku kolem 370 kusů skotu, většinou na masný chov. Chovateli přísluší od státu náhrada za všechna zvířata utracená z důvodu nebezpečné nákazy, kam se řadí i BSE.

Nakažená zvířata mají stejný věk

V České republice se dosud podrobilo testu na BSE více než 450 000 zvířat. Nákaza se objevila u šesti z nich. Kráva, u níž byl test pozitivní, se narodila v roce 1995 a je tak obdobné věkové kategorie jako předchozí případy. Všechna nakažená dobytčata byla narozena v letech 1995 až 1997. Výjimku tvoří poslední, dosud nepotvrzený, případ z Lomnice.

"Zvířat této rizikové skupiny sice ubývá, nicméně dá se předpokládat, a že pokud se vyskytne další případ, s největší pravděpodobností půjde o tuto věkovou kategorii," uvedl Duben. SVS usuzuje, že pravděpodobně na konci 90. let se dostalo do krmivového řetězce něco závadného, a to buď do mléčných náhražek pro telata, popřípadě kontaminací v mísírně krmiv.

Od prvního výskytu nemoci v České republice nařídila veterinární správa na BSE testovat veškerý poražený skot nad 30 měsíců věku. Do té doby se prověřovaly jen určité rizikové skupiny. V roce 2001 platil náklady vyšetřování stát. Od loňska však přešla tato povinnost u poráženého skotu na zpracovatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Na jihu Čech zřejmě šestá šílená kráva

Veterináři na jihu Čech podle předběžných testů potvrdili u osmileté krávy ze statku v Záblatí na Prachaticku druhý letošní případ onemocnění BSE, známého jako...

Výběr článků

Načítám