Hlavní obsah

Lidé v Záblatí mají kvůli BSE strach o práci

Novinky, Jiří Falout, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁBLATÍ

Podezření na onemocnění BSE, které se objevilo u osmileté krávy z chovu soukromého zemědělce ze Záblatí na Prachaticku, vyvolává v obyvatelích obce obavy o práci. Pokud by testy nemoc šílených krav potvrdily, muselo by být utraceno několik desítek kusů. Zemědělec Václav Kovář přitom patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v obci.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"U pana Kováře pracuje kolem 30 obyvatel Záblatí. Ostatní buď dojíždějí do Prachatic nebo do Německa. Živě nyní debatujeme, zda případná porážka 40 krav by mohla dát podnět ke krachu farmy," sdělil Právu starosta Záblatí Vladislav Klabouch (nezávislý). Zemědělec se ale odmítá bavit s novináři, proto není možné říci, jakou měrou by případná porážka části jeho stáda ohrozila jeho zaměstnance.

Starosta také netuší, jak se nemoc do stáda dostala. "Krmil vlastním krmivem, jen směs mu vozili. Podniká u nás od devadesátých let a vždy se vzorně o zvířata i zaměstnance staral. Na stejné úrovni je i spolupráce s obcí," nastínil starosta. 

Farma je uzavřena

Také podle veterináře nic nenaznačuje tomu, že by nemoc šílených krav zasáhla ostatní kusy. "Stádo jsem ve čtvrtek vyšetřil a nic jsem nezjistil," řekl veterinář Václav Jůn z Prachatic, který se o krávy na farmě pečuje. Zároveň podotkl, že kráva pochází ze stáda, které není určené pro produkci mléka.

Podezřelá plemenice se narodila před osmi lety v Záblatí a na živu jsou ještě její tři potomci. V případě potvrzení BSE by bylo nutné utratit podobně stará zvířata. "Těch je ve stádě 34," konstatoval veterinář s tím, že farma je nyní uzavřena a je zakázán jakýkoliv přesun krav.

Místní kroutí hlavami

Místní výskytu BSE na statku nevěří. "Je to sprostý konkurenční boj. Vždyť stádo pana Kováře je nejlepší v České republice. Mléko od něj chtějí v Budějovicích a na Země živitelce jeho krávy nejednou vyhrály," svěřil se s názorem František Machoň.

"Má pouze šlechtěné krávy, které mu může akorát tak každý závidět," dodal další ze starousedlíků.

Reklama

Související témata:

Související články

Na jihu Čech zřejmě šestá šílená kráva

Veterináři na jihu Čech podle předběžných testů potvrdili u osmileté krávy ze statku v Záblatí na Prachaticku druhý letošní případ onemocnění BSE, známého jako...

Výběr článků

Načítám